Satijnen beddengoed correct wassen: verzorgingstips van de experts

Satin-Bettwäsche richtig waschen: Pflegetipps vom Experten - Luxusbetten24

Satijnen beddengoed overtuigt door zijn glanzende look. Voor een ideaal wasresultaat is het gebruikte materiaal afhankelijk van het gebruikte materiaal. Katoensatijn kun je meestal wassen op 60 graden. Voor satijnen beddengoed gemaakt van synthetische vezels is 40 graden de bovengrens.

Beddengoed van satijnkatoen wassen

Satijnen beddengoed wordt vaak gemaakt van katoen en wordt daarom ook wel katoensatijn genoemd. Fabrikanten van satijnen beddengoed gebruiken ook vaak de naam Mako satijnen beddengoed. De stof is een speciaal soort katoen uit Egypte. Uiteindelijk zijn kleinere verschillen echter niet van belang voor de zorg.

De beste manier om beddengoed van satijnkatoenen op de juiste manier te wassen is als volgt:

  1. Trek het beddengoed eraf en draai het binnenstebuiten om de bovenkant te beschermen. Sluit alle ritsen of Toetsen.
  2. Stel een zacht wasprogramma in met een lage of gemiddelde centrifugeersnelheid, zodat de fijne structuur niet negatief wordt beïnvloed. Een centrifugetoerental van maximaal 1 is ideaal.200 omwentelingen.
  3. Gebruik een wasmiddel voor intensief gebruik of een mild wasmiddel om de vezels te verzorgen. Met dit wasmiddel worden de satijnvezels optimaal verzorgd en kan pilling worden voorkomen.
  4. Stel de temperatuur in op maximaal 60 graden. Let echter wel op de informatie, want veel fabrikanten adviseren een wastemperatuur van slechts 40 graden.

Let op: In principe moet u beddengoed af en toe op 60 graden wassen om bacteriën en ziektekiemen effectief te doden. Het is daarom verstandig om er bij de aanschaf op te letten dat je het beddengoed niet alleen op een temperatuur van 40 graden, maar ook op 60 graden Celsius kunt wassen.

Na het wassen haal je het beddengoed snel uit de wasmachine en hang je het op een droogrek. Katoensatijn is geschikt voor de droger. Je kunt het wasgoed na het wassen ook direct in de droger doen terwijl het vochtig is. Zorg er wel voor dat je een programma kiest dat het wasgoed op lage temperaturen droogt.

Satijnbeddengoed van synthetische vezels wassen

Als uw satijnen beddengoed is gemaakt van synthetische vezels polyester, polyamide en nylon, moet u de onderhoudsinstructies van de fabrikant serieus nemen. Terwijl katoen op 60 graden gewassen kan worden, ondanks het soms voorzichtige advies van sommige fabrikanten, hebben synthetische vezels te lijden onder hogere temperaturen.

Het liefst stel je een wastemperatuur van slechts 30 of 40 graden Celsius in. Wassen op een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat het beddengoed krimpt of kromtrekt.

De centrifugesnelheid moet lager zijn. Omdat synthetische vezels geen water opnemen, is het geen probleem om het beddengoed op een lage snelheid te centrifugeren. Na het wassen hang je het beddengoed op aan een rek of aan een wasdroger. De droogtijd is aanzienlijk korter vergeleken met Mako-Satin.

Je mag in geen geval satijnen beddengoed van synthetische vezels in de droger doen, omdat de vezels hierdoor beschadigd kunnen raken. Vanwege het lage absorptievermogen van synthetische vezels is machinaal drogen echter niet nodig.

Tip: Om de nodige hygiëne te garanderen, kun je af en toe een desinfectiemiddel toevoegen.

Kun je de producten wassen met wasverzachter?

Wasverzachter zorgt ervoor dat wasgoed bijzonder zacht is. Er zijn geen harde plekken, die vooral optreden als het wasgoed in de frisse lucht droogt. Satijnen beddengoed is echter van nature erg zacht, waardoor het bijkomende effect klein is.

Je mag echter nooit wasverzachter gebruiken, omdat deze een laagje over de vezels vormt. Dit beïnvloedt het ademend vermogen. Veel mensen zweten meer in de zomer.

Uit milieuoogpunt moet je ook het gebruik van wasverzachter vermijden. De gebruikte stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en komen via afvalwater in het milieu terecht.

Strijken: noodzakelijk of tijdverspilling

Satijnen beddengoed voelt door de speciale weving zeer comfortabel aan op de huid. Het is meestal niet nodig om het beddengoed extra te strijken.

Als er aanzienlijke kreukels zijn ontstaan, kunt u Mako-satijnen beddengoed strijken. Deze stap wordt niet aanbevolen voor beddengoed gemaakt van synthetische vezels vanwege de lage temperatuurbestendigheid.

In principe zorgt het strijken van katoensatijnen beddengoed ervoor dat de vezels glad worden geperst. Dit resulteert in een glanzend uiterlijk en beschadigt de vezels niet.

Dit is hoe het gladde weefsel ontstaat

Satijn is geen specifiek materiaal, maar eerder een specifiek weefsel. Door de satijnbinding heeft satijn een glanzend oppervlak. De term Atlas komt uit het Arabisch en betekent zoiets als glad. De onderkant van de geweven stof ziet er mat uit, dus je moet gemakkelijk onderscheid kunnen maken tussen de twee zijden.

Naast het dekbedovertrek kun je ook lakens en een kussensloop van satijn bestellen.

Wat is het verschil met zijdesatijn?

Veel fabrikanten omschrijven beddengoed als zijdesatijn. In feite is het meestal Mako-satijn, wat uiteindelijk fijn katoen is. De look doet denken aan zijde, dus de vergelijking wordt vaak gemaakt.

In feite is zijdesatijn geen echte zijde. Als u waarde hecht aan pure zijde, moet u niet op zoek gaan naar zijdesatijn, maar naar zijden beddengoed. De zorg voor beddengoed van echt zijde is echter complexer.

Lees verder

Matratze richtig reinigen: Gerüche und Flecken ganz einfach entfernen - Luxusbetten24
12 Tipps und Ideen, um Räume heller & größer wirken zu lassen - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.