Maak het matras goed schoon: verwijder gemakkelijk geurtjes en vlekken

Matratze richtig reinigen: Gerüche und Flecken ganz einfach entfernen - Luxusbetten24

Maak de matras goed schoon: verwijder gemakkelijk geurtjes en vlekken

Een matras is een langetermijninvestering in uw slaapcomfort. Maar zonder regelmatige verzorging verliest het zijn kwaliteit. Een snelle vlekverwijdering en wekelijks luchten of keren zijn essentieel. Hierdoor blijft uw matras fris en functioneel. Lees meer in ons artikel meer.

Wij bieden u een gids.

Dit is waarom je je matras moet schoonmaken

Het antwoord is duidelijk: zo blijft het materiaal vrij van schimmels en bacteriën. Matrasmodellen van hoge kwaliteit moeten gemiddeld ongeveer 10 jaar na aankoop worden vervangen.

Zelfs als er geen vlekken op de matras zitten, hebben de hoes en de schuimkern regelmatig onderhoud nodig. Als een matras gewoon rondslingert, verzamelen lichaamsvloeistoffen en water uit de lucht die u inademt zich altijd op dezelfde plaatsen. Dit bevordert de vorming van schimmels en schimmels.

Het materiaal slijt ook snel. Hetzelfde geldt voor toppers, die fungeren als matrastoppers en veel vuil opvangen. Om de belasting van lichaamsgewicht en vloeistoffen te verdelen, moet u uw matras regelmatig draaien en keren.

Als u last heeft van hevig nachtelijk zweten, kan het nodig zijn om de matras 's ochtends op een zo zonnig mogelijke plek te luchten. Zo voorkom je schimmelbesmetting.

Tip: In ieder geval moet u bij het opstaan ​​uw beddengoed uitschudden en de matras blootleggen. Zo verdampen zweet en andere onzuiverheden uit de nacht uit het textiel van de hoezen.

Bovendien blijven het dekbed en het kussen langer fris als je ze 's morgens laat luchten en goed schudt om ze te beschermen.

Droog en nat reinigen van een matras

Je hebt geen dure schoonmaakproducten nodig om onze modellen met een hoogwaardige matraskern om te slapen te stomen. Heb je ooit gehoord van baking soda? Het is een echte huishoudheld. Het product zorgt ook uitstekend voor uw matras. Strooi het poeder eenvoudigweg op de matras en laat het een paar uur zitten.

Vervolgens stofzuigen of verwijderen met een borstel. Tegelijkertijd verwijder je ook haren en stof van het gestoffeerde bed. En voilà, je matras voelt een stuk frisser aan! Nat reinigen met een stoomreiniger is iets lastiger. Te veel vocht zal uw matras ernstig beschadigen en zelfs schimmel veroorzaken.

Gebruik huismiddeltjes zoals citroenzuur

Veel matrassen hebben een wasbare matrashoes die in een traditionele wasmachine zijn vorm verliest. Het is moeilijk om volledig te drogen. Een volledige was- of matrasreiniging in de wasserette is echter niet altijd nodig om vlekken te verwijderen.

Afhankelijk van het type besmetting zijn er verschillende huismiddeltjes. Hiermee kunt u vlekken uit uitwerpselen en vuil volledig verwijderen, zonder machine en zonder resten achter te laten. Hieronder vindt u alle informatie die u nodig heeft op onze site.

Azijn en citroensap tegen organische vlekken

Ach, één klein ongelukje en het gebeurde: een bloedvlek op het oppervlak van je matras. Het zure huismiddeltje citroen doet in de meeste gevallen wonderen bij bloedvlekken en urine. De vlek voorzichtig deppen met het huishoudproduct met een katoenen doek, maar niet wrijven.

Dit voorkomt dat de vloeistof dieper in de matras doordringt of in uw ogen spat. Ook hebben wij een tip om schimmelvlekken op je koudschuimmatras tegen te gaan: azijn. Druppel een paar druppels van het product op het aangetaste gebied en laat het min. drogen. een uurtje in de zon.

Een alternatief is afwasmiddel.

Zout en mineraalwater tegen Rode wijnvlekken

Een rode wijnvlek op je geliefde matras is gewoon vervelend. Maar je kunt er daadwerkelijk iets aan doen. Je hebt maar twee ingrediënten nodig: mineraalwater en zout.

Terwijl de vlek op het oppervlak nog nat is, besprenkel deze voorzichtig met mineraalwater en strooi er vervolgens royaal zout over. Het zout werkt als een sponsje en absorbeert de rode wijn. Laat het een paar uur zitten en veeg dan eenvoudigweg het zout eraf.

Soda en water tegen zweetvlekken

Heeft u donkere randen aan uw matras ontdekt? Deze lelijke verkleuringen zijn zweet- of misschien urinevlekken. Je kunt hiervan afkomen door frisdrank met water te mengen tot een pasta en dit op het aangetaste gebied aan te brengen.

Nadat u het textiel ongeveer een uur heeft laten inwerken, neemt u een vochtige spons of doek en veegt u het mengsel weg. Als de vlek bijzonder hardnekkig is, herhaalt u het proces eenvoudigweg met het waspoeder totdat de vlek verdwenen is.

Glasreiniger tegen koffievlekken

Heb je je ochtendkoffie op de matrashoes gemorst? Maak je geen zorgen, we hebben een klein trucje voor je! De vlek is dus meer jouw onderwerp. Je zult het niet geloven, maar glasreiniger kan hier een grote hulp zijn. Het heeft desinfecterende eigenschappen en kan zelfs ziektekiemen doden.

Deze stappen zijn nodig voor de behandeling:

 1. Eerst moet je zoveel mogelijk vloeistof opnemen met een droge doek.
 2. Spuit vervolgens de glasreiniger op de aangetaste plek en laat het inwerken.
 3. Spoel het gebied vervolgens zorgvuldig af met water.
 4. Herhaal het proces totdat de vlek verdwijnt. Vergeet niet de matras goed te laten drogen voordat je hem weer gebruikt en gaat slapen.

Water en zuiveringszout tegen diverse vlekken

Dit onopvallende duo helpt je bij het verwijderen van een grote verscheidenheid aan vlekken. Of het nu koffie, zweet of rode wijn is, deze blend kan je nieuwe beste vriend worden. En hoe werkt het allemaal? Het is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar de baking soda met water te mengen en dit vervolgens op de vlek te spuiten. Bij gebruik moet de verhouding ongeveer 1:1 zijn.

Laat het mengsel een tijdje inwerken en veeg het vervolgens af met een vochtige doek.

Citroenzuur en zuivere alcohol

Citroenzuur en pure alcohol kunnen een positief effect hebben op zowel verse als gedroogde vlekken. Het enige wat u hoeft te doen is het citroenzuur of de pure alcohol rechtstreeks op de vlek aan te brengen en te laten inwerken.

Veeg het gebied vervolgens af met een vochtige doek en de vlek zou verdwenen moeten zijn!

Alternatieven: Chemische vlekverwijderaars

Heb je huismiddeltjes geprobeerd en gaat de vlek maar niet weg? Maak je geen zorgen, we hebben nog een paar alternatieven voor je! Hiervoor zijn speciale chemische reinigers ontwikkeld. Hier zijn enkele opties die u zou kunnen overwegen:

 1. Schuimreiniger: Dit type reinigingsmiddel is bijzonder geschikt voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Gewoon opspuiten met de spuitfles, laten inwerken en vervolgens afvegen.
 2. Vlekverwijderingssprays: Deze zijn vaak zeer effectief in het verwijderen van vlekken. Het gebruik is eenvoudig. Vlekverwijderingssprays zijn perfect als u weinig tijd heeft.
 3. Tapijtreiniger: Hoewel het vreemd klinkt, werken tapijtreinigers vaak heel goed op matrassen. Ze zijn ideaal voor het verwijderen van ingedroogde vlekken.

Test altijd eerst op een onopvallende plek. Zo weet je zeker dat de reiniger je matras niet beschadigt. Als al het andere niet lukt, is een deskundige stomerij de beste keuze.

Verwijder onaangename geur

Bent u ooit wakker geworden en heeft een onaangename geur uw neus bereikt? Het is niet ongewoon en er zijn veel redenen waarom dit gebeurt. Verschillende soorten matrassen, zoals latex- en binnenveringsmatrassen, ondersteunen doorgaans een goede ventilatie van het lichaam 's nachts.

Dit betekent dat vocht sneller droogt en dat de warmte zich niet ophoopt in de matras. Als de matras echter niet op de lattenbodem past, kan de warmte zich tussen de twee elementen ophopen. Dit leidt weer tot een te hoge temperatuur.

Dit creëert een minder dan ideale slaapomgeving voor het lichaam in het appartement. Er zijn echter verschillende huismiddeltjes om onaangename geurtjes te neutraliseren. Deze omvatten bijvoorbeeld:

 • Desinfectiespray
 • Vegaressence opgelost in water
 • Zuiveringszout
 • Bakpoeder
 • Diverse etherische oliën zoals nootmuskaatolie, kruidnagelolie, lavendelolie of cederhoutolie

Ongewenst bezoek in bed: hoe om te gaan met mijten, bedwantsen en meer

Het is een ongemakkelijke waarheid die velen van ons liever negeren: ons bed is niet alleen onze persoonlijke slaapplaats, maar ook het thuis voor een verscheidenheid aan kleine dieren.

Van mijten tot bedwantsen tot sporen en ziektekiemen: we delen onze slaapruimte met een hele reeks ongewenste gasten. Veel mensen praten niet graag over zulke onderwerpen. Maar er zijn manieren waarop je deze beesten op afstand kunt houden!

Huisstofmijten: kleine wezens, grote ergernis

Deze kleine diertjes zijn een echte lastpost voor mensen met een allergie: huisstofmijten. Speciale matrassen voor mensen met een allergie, die bijzonder dicht geweven zijn, bieden minder leefruimte voor deze kleine parasieten. Maar dat alleen is niet genoeg.

Resten van mijten en allergische mijtenuitwerpselen moeten regelmatig worden verwijderd door te stofzuigen met een stofzuiger of een speciale mijtenstofzuiger. Maar wees voorzichtig: levende mijten verbergen zich in de diepere weefsellagen en veroorzaken allergieën.

Je ziet ze vaak niet bij het vacumeren van de producten. Omdat ze zich voeden met huidschilfers op stof, is een goede bedhygiëne de beste manier om ze te bestrijden. Het programma om dit te bestrijden: Verschoon en was regelmatig kussens, dekens en lakens.

Misschien moet je ook het ontbijt op bed vermijden om een ​​blijvend effect te bereiken. Hierdoor blijven er geen restjes over en kun je zonder problemen gebruik maken van je bed. Een goed geventileerde slaapkamer met een lage luchtvochtigheid maakt het leven voor mijten lastig.

Regelmatig de vloer onder het bed vochtig dweilen helpt ook. Verklaar de oorlog aan een allergie met deze maatregelen en de juiste kamertemperatuur.

Bedwantsen: de ongewenste nachtelijke bezoekers

Bedwantsen - alleen al de naam zorgt ervoor dat de meesten van ons zich ongemakkelijk voelen, toch? Deze kleine plagen zijn nachtdieren en hebben een voorkeur voor een heel specifieke maaltijd: je bloed!

Het is dus niet bepaald het soort beddenbedrijf dat je zoekt. Dus als u ook maar het minste vermoeden heeft dat bedwantsen zich in uw slaapkamer hebben gevestigd, is het tijd om actie te ondernemen. Wacht niet tot ze vanzelf weggaan; dat zal niet gebeuren.

In plaats daarvan moet u professionele ongediertebestrijders inschakelen om u te helpen. Zij beschikken over de kennis en apparatuur om deze ongewenste gasten effectief te elimineren.

Sporen en ziektekiemen: onzichtbare Indringers

Hoewel sporen en ziektekiemen onzichtbaar zijn, kunnen ze een reële bedreiging vormen voor onze gezondheid. Deze microscopisch kleine indringers voelen zich bijzonder comfortabel in ons bed. Ze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken als we ze inademen.

Een hoge concentratie sporen en ziektekiemen in de lucht leidt zelfs tot zichtbare tekenen zoals schimmel op de matras. U kunt ze echter effectief bestrijden door goede hygiëne en het regelmatig wassen van beddengoed en lakens.

Roos: een feest voor parasieten

Wist je dat we allemaal elke nacht huidschilfers in bed achterlaten, ongeacht de temperatuur? Deze huidschilfers zijn een waar feest voor kleine parasieten zoals mijten. Dit is niet bepaald het soort etentje dat je in je bed wilt organiseren.

Maar je kunt er iets aan doen! Stofzuig regelmatig elk deel van het bed en verwijder of verhoog af en toe uw matras.

Zo zorg je vanaf het begin voor je matras: de beste tips

Het goed reinigen van de matras met de door u gekozen hardheid maakt een groot verschil - zowel voor de kwaliteit van uw slaap als voor de levensduur van uw matras. Hier zijn enkele tips en trucs:

 1. Regelmatige ventilatie: Laat uw matras ademen! Open elke dag uw raam om een ​​goede luchtcirculatie te garanderen. Dit helpt het vocht te verminderen en houdt de matras fris. Planten in de kamer nemen trouwens ook vocht op.
 2. Gebruik een beschermhoes: Een matrasbeschermer of hoes doet wonderen als je je matras wilt beschermen tegen vlekken en vuil.
 3. Roteren en draaien: Draai en draai uw matras regelmatig om een ​​gelijkmatige slijtage te garanderen. Zo voorkom je ongemak tijdens het liggen.
 4. Professionele reiniging: Overweeg om uw matras om de paar jaar professioneel te laten reinigen. Experts verwijderen diepgeworteld vuil en allergenen. Zij weten het beste hoe ze matrassen moeten schoonmaken.
 5. Geen zware voorwerpen: Vermijd zware voorwerpen op uw matras. Dit beschadigt de structuur van de matras.

Conclusie

Zonder regelmatig onderhoud verkleuren matrassen snel en ontstaan ​​er holten door het gewicht. Dit betekent dat het 's nachts afgevoerde lichaamsvocht niet meer goed opdroogt. Ook onbehandelde vlekken in de matras hebben een negatieve invloed op de bedhygiëne.

Ze bevorderen schimmels, mijten en schimmels. Regelmatig ventileren, een droog klimaat in de kamer en af ​​en toe een stomerij met baking soda maken dus deel uit van een goede matrashygiëne.

Als er vlekken van lichaamsuitwerpselen, voedsel, braaksel of drank in de matras terechtkomen, wordt een oppervlakkige natte reiniging aanbevolen. Na elke reinigingscyclus moet de matras grondig worden gedroogd onder UV-licht om de levensduur te verlengen.

Wil jij ook op wolkjes slapen en is het tijd voor een nieuw bed? Voer dan een vergelijking uit op onze site. Wij hebben diverse boxspringbedden in ons assortiment als aanbiedingen en meer voor bij u thuis. Zo ontbreekt er niets in de slaapkamer en kun je genieten van een nieuwe variant.

Lees verder

Sofa reinigen - Einfache Tipps für eine saubere Couch - Luxusbetten24
Satin-Bettwäsche richtig waschen: Pflegetipps vom Experten - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.