Een boxspringbed schoonmaken en verzorgen - dit is waar u op moet letten

Boxspringbett reinigen und pflegen - Darauf solltest du achten - Luxusbetten24

Na aankoop van een boxspringbed is het belangrijk om aandacht te besteden aan reiniging en onderhoud om de kwaliteit van het boxspringbed op lange termijn te behouden. Als u deze tips en instructies opvolgt, blijft uw boxspringbed lang in goede staat. Als u zorgt voor een goede luchtcirculatie en regelmatig stof verwijdert, behoudt u een betere slaapkwaliteit.

Reinigingsinstructies

Het schoonmaken en onderhouden van een boxspringbed is relatief eenvoudig. Om het slaapcomfort te behouden en de levensduur te verlengen moet je echter zeker op de volgende punten letten:

1. Zorg voor voldoende luchtcirculatie

In de regel verliest een persoon tijdens het slapen een halve liter vocht in de vorm van zweet. Dit vocht wordt opgesloten in de matras of in de topper en meestal in het hele bed. Zorg daarom na het opstaan ​​voor voldoende ventilatie en regelmatige luchtverversing.

De voordelen hiervan zijn dat hoogwaardige boxspringbedden zelf veel schoonmaken. De structuur van het bed is zo ontworpen dat de matrassen van het boxspringbed, de matrasbeschermers of de hoezen optimaal geventileerd worden.

Dit gebeurt terwijl u slaapt, omdat u vaak uw slaaphouding draait of verandert. Na het slapen kunt u het dekbed en idealiter de kussens het beste verwijderen. Zo kunt u het bed optimaal ventileren. 

2. Ventileer de slaapkamer regelmatig

Voor een goede ventilatie is het verstandig om twee keer per dag de hele slaapkamer te ventileren. Dit maakt een goed binnenklimaat mogelijk, wat ook zorgt voor de omstandigheden voor een goede slaap in de ruimte en schimmel in de kamer voorkomt.

Je moet de kussens regelmatig in de frisse lucht uitschudden. 

3. Verwijder stof van textielhoezen 

Materialen gemaakt van textiel zijn zeer comfortabel en gezellig tijdens het slapen, maar ze kunnen ervoor zorgen dat zich meer stof en vuil ophopen. Hierbij verwijder je eenvoudig het vuil met de stofzuiger op de laagste stand.

Mensen verliezen tijdens hun slaap huidschilfers, waar mijten en andere micro-organismen zich mee voeden. Het haar van een vrouw kan eenvoudig met een stofzuiger van het hoofdeinde van het bed worden verwijderd. Dit heeft als voordeel dat mijten worden weggezogen.

Dit heeft een positief effect op mensen met allergieën en hun symptomen. Enerzijds zijn lederen hoezen vaak makkelijker schoon te maken en minder aangetast door bacteriën omdat je ze dankzij actieve hygiëne gemakkelijk kunt afvegen.

Aan de andere kant zijn materialen gemaakt van kunstleer of iets dergelijks niet ieders smaak qua comfort. Ze zijn 's nachts meer verkoelend. Daarom zijn ze beter geschikt voor mensen die 's nachts gemakkelijk zweten.

Verwijder vlekken

Als er vlekken op individuele lagen van de matras of het bed zitten, kunt u deze eenvoudigweg afnemen met een natte doek of spons. Dit zorgt er vaak voor dat ze gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Als er kalkaanslag op het bed zit, kunt u gedestilleerd water gebruiken.

Bij zwaardere vlekken kunnen wasbare boxspringmatrashoezen ook in de wasmachine gewassen worden. Als u bekledingsreiniger gebruikt, controleer dan op een onzichtbare plek of het schoonmaakmiddel of de verzorgingsproducten verkleuringen veroorzaken.

Omdat dit probleem bij veel stoffering en ook bij sommige hoezen voorkomt, kun je hiervoor wel speciale bekledingsreiniger voor boxspringbedden kopen.

Tip: De reiniger kan eventueel gemengd worden met een beetje water, hierdoor bestaat de kans dat het materiaal er niet onder zal lijden. Hierdoor kunt u de vlek probleemloos verwijderen en blijft u het boxspringbed en de dekens beschermen.

Kan je een topper schoonmaken?

Bij het reinigen van het oppervlak van een topper is een stofzuiger de voorkeursmethode. Met een beetje werk zijn de textielhoezen weer schoon. Een matrastopper kan meestal worden behandeld met schoonmaakmiddelen. Met weinig druk of moeite verwijder je hier vlekken. Soms is zelfs een beetje water al voldoende.

Klein trucje: om kalkvlekken te voorkomen, kun je het beste gedestilleerd water gebruiken.

Kan je een topper wassen?

Een topperhoes, zoals een matrashoes, kan doorgaans zonder problemen gewassen worden. Voorzichtigheid is echter geboden bij bepaalde soorten weefsel. Je kunt het beste vooraf goed controleren of je beschermhoes machinewasbaar is en de onderhoudsinstructies lezen.

In de meeste gevallen kunt u deze verantwoordelijkheid echter beter overlaten aan een professionele schoonmaker. Veel ontwerpen passen in een normale wasmachine of passen alleen vanwege hun formaat niet in de machine. 

Hoe was je een topperhoes?

Een wasbare topper was je, net als al het andere slaapkamertextiel zoals het dekbed, dekbedovertrekken, kussenslopen en het laken, op minimaal 60 graden. Alleen zo kan worden gegarandeerd dat bacteriën, ziektekiemen of mijten geen ruimte meer hebben om zich te verspreiden.

Voor mensen met een allergie is het zinvol om beddengoed en lakens uiterlijk elke twee weken te wassen. Daarnaast is de aanschaf van een meubelzuigmond aan te raden. Bij een topperhoes is dit echter niet vaak nodig.

Integendeel, als het vaker dan nodig wordt gewassen, kan de ondersteuning van het comfortkussen eronder lijden. Anders past de hoes mogelijk niet meer goed op de topper. Eens in de paar maanden, of ongeveer 3-4 keer per jaar, is hier voldoende. 

Hoe lang moet een topper ventileren?

Na aankoop van een topper gebruik je deze bij voorkeur niet meteen, maar laat je de geur van de nieuwe topper 24 tot 48 uur verdampen. Het is ook het beste om het raam zo vaak mogelijk open te laten. Dit betekent dat het nieuwe product snel een aangename geur op de bedden krijgt. 

Bovendien bieden bepaalde geurbestrijdende verzorgingsproducten snelle verlichting. Als het om schoonmaakmiddelen gaat, controleer dan eerst of de onderhoudsinstructies groen licht geven voor het gebruik ervan op toppers. Anders moet u andere reinigingsopties gebruiken volgens de instructies.

Als het vuil is, moet u eerst stof en vuil verwijderen met een stofzuiger. Vervolgens kan de topper worden gereinigd en geventileerd.

Kan en moet je de matrassen van boxspringbedden roteren?

Ja, zowel de matrassen als de bedovertrekken moeten regelmatig worden omgedraaid. Door de ergonomische vorm van de matrassen en de boventopper zal de stof na verloop van tijd vervormen. Om het comfort te behouden, moet u de onderkant regelmatig vervangen.

Dit heeft ook als voordeel dat de verschillende lagen van de matrassen goed geventileerd zijn en eventueel vocht veroorzaakt door zweten goed kan uitdrogen.

Er zijn verschillen afhankelijk van de hardheidsgraad, maar een goede aanpak is dat de matrassen vier keer per jaar omgedraaid moeten worden. Met dergelijke maatregelen verleng je de levensduur en het ligcomfort.

Veelgestelde vragen

Naast de algemene vraag hoe het boxspringbedsysteem wordt gereinigd en onderhouden voor een ideale nachtrust, komen naast de verdere procedure vaak de volgende aanvullende onderwerpen aan bod:

Is een boxspringbed hygiënisch?

Ja, als alle onderdelen regelmatig worden gereinigd, wordt een boxspringbed als zeer hygiënisch beschouwd. Het onderhoud vergt niet veel moeite. Hoeslakens, dekens en dekbedovertrekken dienen regelmatig uitgeschud en gewassen te worden.

Om ervoor te zorgen dat de luchtcirculatie in het bed niet wordt belemmerd, is het belangrijk dat er geen beschermhoezen of andere bedekkingen tussen de matrassen worden geplaatst. Zowel de topper als andere dekbedden of overtrekken horen uitsluitend op de toplaag.

Anders kan het gebeuren dat het bedsysteem zichzelf niet dienovereenkomstig kan regelen. Het verhoogde vocht en vuil kan dan leiden tot een groot aantal huisstofmijten en ziektekiemen.

Daarnaast draagt ​​het gebruik van een topper in grote mate bij aan de hygiëne van boxspringbedden, omdat deze zelfs bij hitte in de zomer het nachtelijk zweten goed absorbeert. Bovendien kun je de hoes meestal eenvoudig verwijderen en wassen.

Kan het schimmelen onder een boxspringbed?

Ja, net als bij elk ander bed kan er op een boxspringbed schimmel ontstaan. Bij regelmatig schoonmaken is het risico echter laag.

Hoe kan ik onder het boxspringbed schoonmaken?

In tegenstelling tot normale bedden met lattenbodem is een boxspringbed door de bedkast iets lastiger schoon te maken onder het bed. Dit is over het algemeen goed mogelijk met een vochtige doek en een schoonmaakstaafje.

Bij deze stap wordt gebruik gemaakt van een soort schoonmaakdoekje in grote maten, omdat dit de grootste bijdrage levert aan het schoonmaken onder het bed. Dit probleem wordt vaak het nadeel van de locatie en structuur van het boxspringbed genoemd.

Met een beetje oefening is grondig schoonmaken in geen enkel huishouden meer een probleem. 

Hoe verwijder ik de nieuwe geur uit een boxspringbed?

Na de komst van het nieuwe bed hangt er in eerste instantie vaak een onaangename geur. Dit zou na een paar dagen verdampt moeten zijn. Het helpt om veel te ventileren en het bed eerst gewoon te laten staan. Als alternatief kunnen extra aangename geurstokjes door de kamer worden verspreid.

Bij een hoogwaardig boxspringbed verdwijnt de onaangename nieuwe geur meestal na ongeveer 24 - 48 uur. 

Lees verder

Welche Farbe passt zu einer grauen Wand im Wohnzimmer? - Luxusbetten24
Boxspringbett zu weich - Das kannst du dagegen tun! - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.