Het piepende bed 's nachts: daarom

Das quietschende Bett in der Nacht: Daran liegt es - Luxusbetten24

Een piepend bed verstoort niet alleen je slaap, het vertelt je ook dat er iets mis mee is. Bepaalde onderdelen zoals het frame, de lattenbodem, schroeven en matrassen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar dat hoeft niet zo te blijven: in onze gids vertellen we je wat het bed precies doet piepen en hoe je het vervelende kraken kunt elimineren.

Waarom piept het bed?

Een piepend bed dat je slaap berooft is gewoon vervelend en er zijn veel redenen voor plotselinge onaangename geluiden. Het kan al versleten zijn door ouderdom en veelvuldig gebruik. Vaak helpt niets en is een nieuw bed nodig.

Misschien is er een inferieur materiaal gebruikt. Ook een onjuiste montage van het bedframe of een oneffen vloer veroorzaken een piepgeluid. Zelfs binnenveringsmatrassen of veren in het boxspringbed kunnen de oorzaak zijn.

Maar maak je geen zorgen: er is een oplossing voor elk probleem! Voordat we echter actie ondernemen, moeten we eerst weten waar het geluid precies vandaan komt. Met gerichte maatregelen kunt u het piepen elimineren. Onderzoek elk afzonderlijk onderdeel!

Wat piept er precies op het bed?

Als iemand een onaangenaam geluid met succes wil elimineren, moet hij of zij erachter komen welke onderdelen van het bed dit veroorzaken. Het kan echter zijn dat deze aanpak niet meteen werkt, want als u het oppervlakkig controleert, ziet u snel de oorzaak van het probleem over het hoofd.

Daarom laten we je enkele tips en trucs zien. Zodat man en vrouw eindelijk weer rustig in bed kunnen slapen.

Afhankelijk van materiaal

Het materiaal van het bedframe is vaak de oorzaak. Afhankelijk van het alternatief en de toestand kunnen er piepende en krakende geluiden optreden die u om verschillende redenen uit uw slaap wekken. Hier moet je op letten:

Metalen bedden met geluidsontwikkeling

Als je in een metalen bed slaapt, weet je waarschijnlijk maar al te goed hoe het is om het bed te laten piepen en kraken. Vaak is de verbinding van twee afzonderlijke delen die samenkomen voldoende. Het materiaal oogt misschien chique en modern, maar is bijzonder kwetsbaar.

Volg deze stapsgewijze stappen om problemen op te lossen:

 1. Gebruik sluitringen: Een schroef die niet voldoende is vastgedraaid, kan de oorzaak van het piepen zijn. U kunt dit ongemak voorkomen door speciale rubberen of vilten ringen tussen de metalen delen te gebruiken. Caps helpen op de hoofden. Dit vermindert wrijving en minimaliseert piepen.
 2. Breng smeermiddelen aan zoals olie (kruipolie zoals WD-40) of een siliconenspray: Dit zijn effectieve manieren om piepen met succes te verminderen. Bedek uw matras van tevoren om vlekken te voorkomen. Vervolgens brengt u een optie aan op de getroffen delen van uw bedframe. Door te smeren en oliën verminder je de wrijving tussen de metalen delen.
 3. Gebruik schuimtape, lijm of steunstrips aan de onderkant: In sommige gevallen kan het aanbrengen van plakkerige schuimtape op de buitenranden van het bedframe tijdens de montage helpen om mogelijk piepen te voorkomen. Deze en andere accessoires zoals rubberen doppen vind je in de bouwmarkt.

Hout: kwaliteit en ouderdom zijn cruciaal

Als het een ouder model is, kan het hout kromgetrokken zijn. In dit geval is de aanschaf van een nieuwe vaak de enige oplossing! Bij een nieuwer houten bed kan het ook iets anders zijn. Dit is hoe het piepen meestal stopt:

 1. Schroeven en verbindingen vastdraaien: Controleer alle schroeven en bouten op uw bed en draai ze indien nodig vast. Controleer ook of de houten deuvels stevig verankerd zijn.
 2. Breng kwarkzeep, kaarsvet, paraffine of was aan: Als het kraken aanhoudt, breng dan eenvoudig een dun laagje was, zeep of iets dergelijks aan.A op de getroffen gebieden. Zo verminder je de wrijving tussen de houten delen.
 3. Gebruik viltjes: Een andere optie is om viltjes of een kussentje tussen de wrijvende delen te plaatsen. Deze minimaliseren ook de wrijving. Het is een betaalbare optie. Zorg er na de installatie voor dat het bed niet scheef staat en dat de glijders op dezelfde hoogte staan.
 4. Vervang beschadigde delen van houten bedden: Als uw bed erg oud is en het hout ernstig vervormd is, moet u het aangetaste stuk of de aangetaste delen vervangen. Vooral de verende houten latten slijten bij constante belasting. Het verleidelijke alternatief is vooral dit: een nieuwer model! Bent u geïnteresseerd in onze artikelen voor uzelf of uw kinderen, neem dan gerust contact met ons op.
 5. Controleer de lattenbodem: Als de lattenbodem te los in het frame zit, kan deze tegen het bedframe schuren en piepen veroorzaken. Controleer daarom de staat en zorg ervoor dat deze stevig in het frame zit. Als deze beschadigd of versleten is, is vervangen de oplossing.

Een vulling zoals een boxspringbed of gemaakt van koudschuim

Een gestoffeerd boxspringbed piept ook wel eens. Maar wat kun je eraan doen? Losse schroeven en spijkers of een verkeerde montage zijn vaak de oorzaak van het vervelende geluid. De interne veren van het bed kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het piepen. Dit is waar veel mensen zich afvragen hoe ze eindelijk van het knarsende of krakende geluid af kunnen komen. Dit helpt:

 1. Controleer alle aansluitingen: Voordat u andere maatregelen neemt, moet u ook bij een boxspringbed controleren of alle schroeven, voeten etc. stevig vastzitten. Controleer daarom alle aansluitingen van het bed en draai losse onderdelen weer vast.
 2. Gebruik dempingsmateriaal: Als de piepende geluiden nog steeds hoorbaar zijn, kunt u proberen de wrijving tussen de verschillende delen van het bed te verminderen. Materialen zoals stof of kurk zijn hiervoor geschikt. Plaats ze gewoon tussen de stukken.
 3. Let op de vering: Vooral bij boxspringbedden zijn de veren binnenin soms verantwoordelijk voor het piepen. Als u vermoedt dat de ophanging het probleem is, kunt u een professionele inspectie overwegen. Indien nodig moeten mogelijk ook de veren worden vervangen. Vooral bij kinderbedden is dit vaak de reden. Bij het spelen of ravotten op het matras raken ze soms beschadigd.

Maar onthoud: het is niet alleen het materiaal dat problemen veroorzaakt.

Bedframe of -frame

Het bedframe is vaak de boosdoener van een onaangenaam gepiep. Als hij niet goed gemonteerd is of losse onderdelen heeft, kan dit vervelende geluiden veroorzaken. Dit probleem doet zich bij veel bedden voor. Maar hier zijn oplossingen voor.

Als u ervoor zorgt dat het frame op de juiste manier wordt gemonteerd en vastgezet, voorkomt u het ongemakkelijke gepiep en zorgt u voor een goede nachtrust.

Lattenbodems

Een mogelijke oorzaak van hinderlijk gepiep in de slaapkamer is de lattenbodem. Vooral degenen met metalen onderdelen hebben de neiging te kraken als de lamellen los zitten of te veel speling hebben.

In dit geval wrijven dit soort lattenbodems tegen het bedframe en veroorzaken een onaangenaam gepiep. Zorg er daarom bij aankoop voor dat het model dat u kiest, is gemaakt van hoogwaardige materialen. Controleer de staat regelmatig, zodat u kunt genieten van een goede nachtrust op uw barbecue.

Als u schade aan de lattenbodem opmerkt, moet u deze vervangen.

Matras

Soms maakt zelfs ons knusse, zachte matras het leven moeilijk voor ons en veroorzaakt het lawaai. Dit komt vaak door de veren, die gedurende hun levensduur verslijten. Dan is het meestal tijd voor een ruil! Als tijdelijke maatregel kunt u de veerkern met weinig moeite omdraaien.

Dit betekent dat de zwaar belaste veren zich op een andere plaats bevinden. Het resultaat is een zachter geluid, hoewel er nog steeds een piep hoorbaar kan zijn tijdens het bewegen.

Welk bed piept niet?

Eén ding vooraf: bijna elk bed kan piepen. Er is hier geen universeel antwoord. Over dit onderwerp lopen de meningen uiteen. Het potentiële risico hangt echter van deze factoren af:

 • Leeftijd van het bed
 • Het type materiaal waarvan het is gemaakt
 • Hoe goed het in elkaar zit
 • De gebruikte matras (stalen veren of Binnenveringsmatrassen zijn over het algemeen luider)

Over het algemeen piepen gestoffeerde bedden zoals een boxspringbed en modellen met een stevig frame minder. Bovendien hebben de beste bedden weinig ruimte tussen de hoekpalen. Ongepaste contactpunten met metaal op metaal zijn ook vervelend.

Overigens: een binnenveringsmatras van inferieure kwaliteit leidt ook tot intensere piepgeluiden. Het is het beste om de verschillende opties uit te proberen voordat u pure luxe koopt of erop vertrouwt!

Onze hoogwaardige houten en gestoffeerde bedden zorgen voor verlichting en zorgen voor een geruisloze nachtrust. Dit betekent dat u niet elke keer dat u beweegt last heeft van oppervlakken die bij elkaar komen.

Veelgestelde vragen

Waarom piept mijn bed als ik het gebruik?

Als een bed piept, kan dit te wijten zijn aan losse bevestigingen, versleten hardware of een ongelijkmatige belasting van de lattenbodem. Controleer dus alle onderdelen en draai indien nodig de schroeven en pluggen vast.

Hoe kan ik het piepende hoofdeinde van mijn bed repareren?

Een piepend hoofdbord kan worden veroorzaakt door losse bevestigingen. Draai de schroeven vast of gebruik pluggen om het hoofdeinde stevig te bevestigen. Het plaatsen van rubber- of viltstrips tussen het hoofdbord en het frame lost vaak het probleem op.

Kan een wig helpen de gaten in een piepend bed te dichten en het piepen te verminderen?

Ja, u kunt een wig gebruiken om de openingen tussen de bedonderdelen te dichten en zo het piepen te verminderen. Plaats de wig daar waar de beweging en wrijving optreedt. Zo vergroot je de stabiliteit.

Welke producten zijn geschikt om piepende bedmodellen te elimineren?

Op het bedbeslag en sluitingen kunnen speciale producten zoals siliconenspray, meubelwas of kaarsvet worden aangebracht om piepen te verminderen. Ook het aandraaien van schroeven en het controleren van de stutten is bijvoorbeeld aan te raden.

Wat voor invloed heeft de keuze van de lattenbodem op het piepen van het bed?

Door te kiezen voor een kwalitatieve lattenbodem, zoals een Bonell lattenbodem, kun je het piepen verminderen. Zorg ervoor dat de lattenbodem gelijkmatig belast wordt en geen losse onderdelen bevat.

Wat kan ik doen aan een piepend Bonell-binnenveringbed?

Een Bonell binnenveringsbed kan piepen als de veren los zitten of het frame niet stabiel is. Controleer de bevestigingen en bevestig eventuele losse schroeven. Tegelijkertijd kunnen viltstroken tussen de contactgebieden van de veren en het frame helpen.

Welke fittingen moeten worden gecontroleerd om piepende bedden te voorkomen?

Controleer alle schroeven, pluggen en metalen onderdelen van uw bed, vooral bij de verbindingen. Losse of versleten hardware is soms de hoofdoorzaak van piepende geluiden.

Zijn er acties of tips om piepende bedden in de kamer te verminderen?

Een eenvoudige tip voor minder piepende bedden is regelmatig onderhoud van alle bevestigingsmiddelen en fittingen. Houd de kamer bovendien droog en goed geventileerd om kromtrekken van het hout te voorkomen. Gebruik vilten of rubberen strips om direct hout-op-hout contact te voorkomen.

Lees verder

Besser schlafen bei Hitze: Die 10 besten Tipps für eine erholsame Nacht - Luxusbetten24
Welcher Einrichtungsstil passt zu mir? - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.