Slaap beter in de hitte: de 10 beste tips voor een goede nachtrust

Besser schlafen bei Hitze: Die 10 besten Tipps für eine erholsame Nacht - Luxusbetten24

Herstellende slaap is vaak niet mogelijk in de hitte. Een evenwichtige lichaamstemperatuur en een aangenaam binnenklimaat zijn essentieel. Bovendien verbeteren een donkere omgeving, het vermijden van oververhitting overdag en het juiste beddengoed de slaap.

Een goede persoonlijke hygiëne, een aangepast slaap-waakritme en een siësta met positieve gedachten helpen ook. Hoe je lekker kunt afkoelen, lees je hieronder in ons magazine.

1. Koel je lichaam

Er is niets erger dan naar bed gaan bij zomerse temperaturen als je lichaam oververhit is. Gelukkig kun je op een eenvoudige manier voor wat verlichting en ontspanning zorgen tijdens het slapen: een verfrissend bad of een lauwe douche voor het slapengaan zijn opties die je huid verwennen.

Douchen verlaagt de lichaamstemperatuur en maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen. Zorg er echter voor dat u geen ijskoud water gebruikt. Dit zou je lichaam en hersenen stimuleren om te werken. Enerzijds produceert de eerste warmte, wat kan leiden tot een onrustige slaap.

Aan de andere kant voel je je wakkerder met een koel hoofd.

2. Vermijd oververhitting van de kamer gedurende de dag

Het is lastig om je huis koel te houden, vooral overdag. Maar er zijn verschillende opties die kunnen helpen. Zo voorkom je oververhitting van de kamer en zorg je in het beste geval voor een aangenamer binnenklimaat in het appartement. Verduisteren is essentieel als bescherming tegen de zon tijdens de hittegolf.

Houd overdag ramen en deuren gesloten

Houd overdag alles gesloten om te voorkomen dat de hitte het huis binnendringt. Anders laten ramen en deuren de zomerhitte binnen. Als het ‘s avonds afkoelt, zorg dan voor een briesje en geniet van de frisse bries in huis.

Zo ontsnapt de warmte uit de kamer en zorg je voor een comfortabele kamertemperatuur voor mannen en vrouwen. 

Hang natte handdoeken op

Het ophangen van natte handdoeken voor ramen of deuren heeft één doel: het koelt de kamer af. De verdampingskoeling zorgt voor een aangenamer binnenklimaat met een verfrissende luchtvochtigheid. Zo nu en dan bevochtig je hem opnieuw.

Zet een ventilator met ijsblokjes op

Maak je eigen airconditioner! Het enige wat je nodig hebt zijn drie ingrediënten: een ventilator, een kom of glas en ijsblokjes uit de koelkast. Plaats de bevroren blokjes eenvoudig in de container voor de ventilator. De koude lucht uit het ijs wordt vervolgens door het apparaat opgepikt en door de kamer verspreid.

Hierdoor ontstaat een verkoelend effect dat het binnenklimaat aanzienlijk verbetert. Afhankelijk van de temperatuur moet je het ijs echter steeds opnieuw wisselen. Wees dus voorzichtig met deze tip: wijs geen fans naar jou! Anders bestaat het risico dat u verkouden wordt.

Integendeel: richting de vloer daalt de temperatuur met enkele graden Celsius terwijl je in rust door de kamer beweegt. Misschien is een plafondventilator ook een alternatief.

Vermijd elektrische apparaten die onnodig aan staan

Elektrische apparaten genereren warmte en kunnen de kamertemperatuur verhogen. Het is daarom raadzaam om overdag het gebruik van elektronische apparaten zoals televisies, computers, laptops of gameconsoles te vermijden. Zoek binnen uw vier muren - u zult zeker onnodige apparaten ontdekken.

Je kunt ze ook alleen in- of uitschakelen als je ze echt nodig hebt.

Verduister de kamer overdag

Verduisteringsgordijnen helpen je de zonnestralen en dus de hitte buiten te houden. Om dit te doen, laat u overdag de luiken of jaloezieën zakken en sluit u de gordijnen. Dit vermindert over het algemeen de penetratie van zonlicht op elk moment van de dag aanzienlijk.

De kamer blijft niet alleen donker, maar ook aanzienlijk koeler. Met deze hulp kunt u overdag hevig zweten tegengaan. Overigens: deze trucjes koelen een zolder ook heerlijk af. Het proces duurt echter langer dan op de begane grond. 

3. Zorg voor een omgeving zonder daglicht

Donkere gordijnen of luiken houden niet alleen de hitte van de dag tegen, maar bevorderen ook de aanmaak van melatonine. Dit hormoon speelt een cruciale rol bij het reguleren van de slaap-waakcyclus.

Als je slaapt in een omgeving met voldoende duisternis, schakelt je lichaam gemakkelijker over naar de slaapmodus en kunnen we uitgerust en uitgerust wakker worden. Neem dus voorzorgsmaatregelen. Hoe je een donkere slaapkamer creëert en geniet van een goede slaapkwaliteit bij warm weer.

Zorg er wel voor dat je ogen geen hinderlijk zonlicht of straatlantaarns zien.

4. Verwen je lichaam

De avond is het ideale moment om je met bepaalde activiteiten voor te bereiden op de rustfase. Maar veel mensen vergeten één belangrijke factor bij de voorbereiding: hun eigen lichaam. Om goed te kunnen slapen, hoeft hij geen zware maaltijden meer te verteren. Eet dus licht met voedingsmiddelen als:

  • Groenten
  • Fruit
  • Mager vlees
  • Vis
  • Salade

Je hebt in deze tijd van het jaar ook voldoende vocht nodig. Sport bevordert bovendien een gezonde slaap en veroorzaakt meer vermoeidheid. Met regelmatige lichaamsbeweging kunt u zelfs uw spanning verminderen en slaapstoornissen effectief bestrijden.

Vermijd indien mogelijk ook dranken die alcohol bevatten, omdat deze bijdragen aan een onrustige slaap. Vooral een grotere hoeveelheid leidt al snel tot problemen met de bloedsomloop. Als je na een spannend feestje een drankje te veel hebt gedronken, moet je actie ondernemen voordat je naar bed gaat.

Drink voldoende water, zodat de alcohol niet naar je hoofd stijgt. Voor vrouwen is het niet alleen het dieet dat een probleem is in de zomermaanden. Ook de persoonlijke hygiëne moet aangepast worden. Iedere vrouw verwent haar gezicht en poriën met vochtinbrengende crèmes.

Warmte tast zelfs de bloedvaten aan. Deze zetten uit en daarom kan de bloedcirculatie langzamer zijn. Hier geldt hetzelfde: water is de beste oplossing! Een wandeling in de avond is ook goed.

5. Pas je ritme aan

Om ervoor te zorgen dat uw slaapritme niet wordt beïnvloed, moet u proberen elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan. In de zomer kan het echter zijn dat u uw ritme moet aanpassen, omdat langere dagen met veel licht en kortere nachten uw interne klok in de war brengen.

Maar er is geen ideaal moment: luister naar je lichaam en geef het de rust en het herstel dat het nodig heeft. 

6. Denk niet aan iets negatiefs

Je moet negatieve gedachten vermijden voordat je gaat slapen. Ze belasten je alleen maar onnodig en beroven je van de waardevolle slaap die je nodig hebt. Je kunt beter dromen over je droomvakantie, zodat je de volgende dag weer aan de slag kunt.

Bovendien leidt overmatige spanning in het lichaam door stress en piekergedachten tot een verhoogde warmteproductie door de snellere hartslag. Dit maakt het nog moeilijker om in slaap te vallen en veroorzaakt in het ergste geval hevig zweten. 

7. Overbrug de lunch met een siësta

Een korte siësta in de middag doet wonderen om de lunch te doden. Vooral in de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de hitte buiten ondraaglijk is, kan een pauze het lichaam revitaliseren en de geest verfrissen. Een duur van tien tot twintig minuten is ideaal.

Als de slaapkamer vroeg verduisterd is, dan is er zelfs een aangename temperatuur in de kamer.

8. Elimineer muggen uit de slaapkamer

Muggen maken ons 's nachts wakker. Hun steken en zoemen zijn zowel onaangenaam als vervelend. Dit is vooral vervelend als we eindelijk willen ontspannen en genieten van een welverdiende nachtrust. Er zijn echter verschillende manieren om muggen uit je slaapkamer te houden.

Hoe zorg je ervoor dat je rustig kunt slapen:

Waarom muggen je slaap verstoren

Muggen zijn niet alleen vervelend, ze kunnen ook gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral omdat ze ziekten overbrengen zoals het West-Nijlvirus of malaria.

Maar zelfs zonder de gezondheidsproblemen wil niemand ze in de slaapkamer. Maar waarom zoeken ze jou?? Muggen worden aangetrokken door lichaamswarmte en de kooldioxide die we uitademen. Sommige mensen zijn ook gevoeliger voor steken dan anderen.

Er zijn veel theorieën over waarom dit het geval is. Maar een duidelijk antwoord vonden we niet. Wat de reden ook is, wellicht kun je het probleem oplossen met onze tips.

Hoe u muggen uit uw eigendom houdt

Eerst moet u uw omgeving onderzoeken op mogelijke broedplaatsen voor muggen. Stilstaand water, zoals in bloempotten, vogelbaden of regentonnen, is een ideale plek om hun eieren te leggen. Leeg daarom de containers of dek ze af.

Planten zoals lavendel of citroengras helpen ook. Muggen houden niet van de geur.

Hoe u muggen in uw gebouw kunt bestrijden

Om muggen buiten uw huis te houden, moet u horren op alle ramen en deuren installeren. Essentiële oliën van bepaalde planten (lavendel of citroengras) in je slaapkamer houden deze insecten ook op afstand.

Daarnaast zijn er ook diverse chemische middelen zoals insectensprays of elektrische muggenvallen die effectief zijn. U moet echter voorzichtig zijn bij het gebruik van deze producten: zorg ervoor dat u deze alleen in open ruimtes gebruikt.

Anders zijn allergische reacties en andere gezondheidsproblemen mogelijk. 

Andere tips om muggen te vermijden

Als je 's avonds naar buiten gaat - bijvoorbeeld om te joggen of te barbecueën - moet je je armen en benen bedekken. Een speciale huidspray zorgt voor extra bescherming. Bovendien moet u er rekening mee houden dat muggen het meest actief zijn in de vroege ochtend- en avonduren.

Probeer dus binnen deze tijden binnen te blijven.

9. Creëer een aangenaam bedklimaat

Een zijden koeldeken of een koelkussen helpen je je lichaamstemperatuur te verlagen. Ze bezorgen je een fantastische nachtrust. Door de warmte af te voeren zorgen het kussen en de deken voor een koelere omgeving en een comfortabele, hoogwaardige slaapervaring.

Niet alleen dat: Ze kunnen in elke situatie worden gebruikt voor mensen die hevig zweten of opvliegers hebben. Maar het is niet alleen de binnenkant van het dekbed dat telt. Een insidertip die bovendien zorgt voor een echt comfortabele nachtrust is het gebruik van een warmwaterkruik.

Zet gewoon een paar uur voordat je naar bed gaat ongeveer 2 liter water in de koelkast. Vul vervolgens de vloeistof in de warmwaterkruik. Geniet van het verkoelende gevoel dat uw stofwisseling stimuleert en de slaaptijd verbetert.

Een topper met koele gel voor het matras is ook een optie voor een betere slaaptemperatuur in deze ruimte.

10. Gebruik het juiste beddengoed

Vooral in de warmere maanden zal het kiezen van het juiste beddengoed in wit of andere kleuren helpen het lichaam koel te houden en een comfortabele slaapomgeving te creëren. Het zorgt voor ontspanning tijdens warme nachten.

Ademende materialen zoals katoen en linnen zijn een uitstekende keuze, omdat ze vocht afvoeren en de lichaamswarmte beter afvoeren. Met het juiste beddengoed en een ideaal laken zorg je ervoor dat je perfect uitgerust wakker wordt en klaar om de dag te beginnen!

Een laken van ademende stoffen is gewoonweg verfrissend. De kers op de taart is de kleding - wat is er beter dan geurige en fris gewassen pyjama's? Ademende stoffen verminderen enerzijds zweet. Aan de andere kant is geschikte nachtkleding verkoelend.

Dit heeft een overeenkomstig positief effect op de gezondheid. Een tip: bij ons vindt u een grote keuze aan zomertextiel dat zorgt voor echte luxe in bed. Ons bedrijf adviseert u graag. De experts geven u alle informatie die u nodig heeft voor het betreffende artikel.

Lees verder

Kingsize und Queensize bei Matratzen – Was versteht man darunter? - Luxusbetten24
Das quietschende Bett in der Nacht: Daran liegt es - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.