Het is – in de ware zin van het woord – de droom van veel mensen om goed in slaap te kunnen vallen en ‘s nachts echt weer op te laden. In feite lijdt meer dan 65% van alle Duitsers tussen de 30 en 60 jaar aan slaapstoornissen.
Hier leest u hoe u goed in slaap kunt vallen en vooral kunt blijven slapen. In zeven tips hebben we huismiddeltjes voorbereid om u te helpen in slaap te vallen, maar ook mogelijk nieuwe benaderingen voor u. Lees meer in ons artikel!
Met ons advies kunt u de kwaliteit van uw slaap verbeteren en 's ochtends fris wakker worden.
Tip 1: Je hebt een gezond bed nodig
Op welk punt is een bed ‘gezond’ en zorgt het voor slaaphygiëne? Daar komt niet zoveel bij kijken. Een boxspringbed brengt bijvoorbeeld uw wervelkolom automatisch in een gezonde positie en voorkomt zo spanning of krampen.
In tegenstelling tot veel mythen is het ontbreken van een lattenbodem volkomen onschadelijk voor de rug. Hier leest u alles over boxspringbedden, hun structuur en de voordelen. Maar ook zonder boxspringbed kun je praktisch zelf een gezond bed samenstellen. Begin met het matras en het kussen.
Zeker als je last hebt van nekklachten en spanningen, is het belangrijk dat je je lichaam ‘s nachts ontlast. De juiste hardheidsgraad is het allerbelangrijkste.Hier kunt u eenvoudig online berekenen welke hardheidsgraad u idealiter nodig heeft.
Het kiezen van de juiste topmatras is ook cruciaal voor een gezond slaapklimaat.
Tip 2: Slaapmiddelen en huismiddeltjes - dat is alles
Er circuleren veel tips op internet over hoe je een goede nachtrust kunt krijgen. Van rozenolie of rozemarijn wordt bijvoorbeeld gezegd dat ze je helpen ontspannen en loslaten. Veel mensen zweren ook bij hete melk met honing. Sterker nog, warme dranken helpen je in slaap te vallen.
De spreekwoordelijke behaaglijke warmte kalmeert lichaam en zenuwen. Dit zijn goede voorwaarden om rustig in slaap te kunnen vallen. Maar je moet het beroemde glas rode wijn vermijden. Alcohol kan u helpen in slaap te vallen.
Het is echter allesbehalve bevorderlijk voor een gezonde slaap zonder problemen. Zelfs witte wijn zal je niet helpen.
Overigens: Voor uw welzijn raden wij u aan rozemarijn te vermijden voordat u naar bed gaat. Net als gember heeft het een stimulerendere werking in de nacht en is het iets voor in de ochtendroutine om de dag krachtig te beginnen. Bovendien moet u deze dingen vermijden:
- Koffie met cafeïne
- Een volle maag
- Nicotine
- Zwarte thee
- Vette maaltijden
Tip 3: Ontdek de optimale slaapduur
Ja, je kunt te veel slapen. Net als te weinig slaap is te veel ook behoorlijk ongezond. Hoeveel je nodig hebt, hangt van verschillende factoren af. De gemiddelde volwassene heeft bijvoorbeeld ongeveer zeven tot negen uur nodig.
Het tegenovergestelde: pasgeborenen slapen doorgaans tot 17 uur per dag. Studenten en adolescenten moeten maximaal tien uur slaap krijgen. De optimale slaapduur hangt ook af van of en hoe lichamelijk actief u bent.
Professionele atleten zoals Cristiano Ronaldo zweren bij voldoende slaap. Het lichaam kan rusten en regenereren. Zo zorg je voor maximale ontspanning in het dagelijks leven. Dus: Hoeveel slaap je nodig hebt, kan niet worden gegeneraliseerd.
Als je een gemiddelde volwassene bent zoals wij en geen wedstrijdsporter, is ongeveer acht uur ideaal voor een goede nachtrust.
Tip 4: Correct in bed liggen is het halve werk
De houding waarin u in slaap valt, kan ook uw slaap beïnvloeden. Natuurlijk is het bijzonder zinvol om de matras aan te passen aan jouw ligpositie - ja, dat is mogelijk. Wellicht vindt u in onze onlineshop zelfs de matras die perfect bij u past en die eindelijk een stressvrije nachtrust biedt.
De slaappositie is uiterst individueel – maar toch kunnen we u enkele algemene tips geven. Vermijd bijvoorbeeld dat u uw schouders op het kussen laat rusten. Dit veroorzaakt een slechte houding, spanning en uiteindelijk pijn.
Bovendien mag het kussen alleen uw hoofd ondersteunen en niet buigen. Hierdoor kan het bloed optimaal stromen en bevindt de nek zich in een natuurlijke positie ten opzichte van de wervelkolom.
Tenslotte: Koop geen goedkope matrasbeschermers. Deze ondermijnen vaak de voordelen van een matras, omdat het oppervlak van de matras zich niet “vrij kan ontvouwen”. Het is beter om te vertrouwen op de voordelen van de matras dan op eventuele toppers.
Tip 5: Val goed in slaap met ademhalingstrucs
Wist u dat u door een speciale ademhaling bijzonder goed in slaap kunt vallen en uw slaapritme kunt verbeteren? Zo kunt u met gezondheidsbevorderende ontspanningstechnieken wellicht uw slaapgewoonten veranderen.
Volg deze stappen en volg eenvoudige regels:
Stap 1: De juiste positie
Zorg er allereerst voor dat er geen licht in de kamer komt en dat er geen hinderlijke lichten in de ruimte zijn. Ga vervolgens comfortabel zitten in uw favoriete slapeloosheidspositie en bereid u voor op een eenvoudige meditatie voordat u naar bed gaat.
Stap 2: Laat los
Maak jezelf moeilijk. Laat je armen en benen zakken. Geniet van het gevoel dat je krijgt met deze minitherapie en verbeter je leven. Met een beetje training kun je eindelijk slapen en is doorslapen geen probleem meer.
Stap 3: Maak je geen zorgen over andere dingen.
Negatieve gedachten en herkauwen zijn vaak de reden dat je de hele nacht moeilijk doorslaapt. Maar deze factor hoeft niet langer een probleem te zijn. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee. Het helpt ook als je letterlijk in stilte aan ‘niets’ denkt. Een voorbeeld: “Ik denk nergens aan.” Of de twee woorden.
Het belangrijkste is dat de generator daarboven een pauze neemt! Het effect is verbazingwekkend. Doe vanavond gewoon een test om met deze eenvoudige stappen positieve veranderingen in uw gewoonten aan te brengen. Herhaal deze stappen indien nodig regelmatig totdat uw lichaam zwaar wordt.
Uiterlijk na een paar dagen zul je het gevoel hebben dat ‘aan niets denken’ veel gemakkelijker is geworden en een uitweg is uit de slapeloosheid.
Overigens: Als man of vrouw moet je er eerst voor zorgen dat er frisse lucht in je slaapomgeving is.
Open hiervoor het raam een paar minuten voordat het tijd is om in slaap te vallen. Daarna kunt u genieten van de frisse lucht om te ontspannen.
Tip 6: Slaapmasker – of: het belangrijkste is donker
Als u slapeloosheid heeft, verduister uw kamer dan maximaal. Speciale receptoren in uw ogen sturen een bericht naar uw hele lichaam dat het tijd is om te slapen. Hierdoor komen er verschillende boodschapperstoffen vrij die belangrijk zijn voor het inslapen.
Als je je slaapkamer niet helemaal kunt verduisteren, is het de moeite waard om een slaapmasker te kopen. Dit zorgt er ook voor dat de receptoren in het oog duisternis waarnemen. Naast de lichtomstandigheden speelt ook ventilatie een grote rol.
Als het te warm is in de slaapkamer, ga je snel zweten. Aan de andere kant kunnen te lage temperaturen er ook voor zorgen dat je niet slaapt.
Experts stellen dat 18°C de perfecte slaaptemperatuur is voor volwassenen. Baby's en peuters hebben een iets warmere temperatuur nodig, tot wel 19 °C.
Hoewel de temperatuur uiteindelijk een persoonlijke voorkeur is, is het een feit dat een koele kamertemperatuur je helpt goed in slaap te vallen.
Tip 7: Geen scherm voordat je in slaap valt
Check even je e-mails of schrijf een WhatsApp-bericht naar je vriendin? Daar is niets mis mee? Ja, daar heeft je slaapcyclus een probleem mee! Het displaylicht van de smartphone bevat zogenaamd blauw licht, dat het hormoon melatonine, dat verantwoordelijk is voor de slaap, verlaagt.
Ja, veel smartphones hebben tegenwoordig de optie van een ‘nachtfunctie’ op het display. Hiermee voorkom je dat je ogen worden blootgesteld aan blauw licht als je moe bent. Als u echter naar uw mobiele telefoon kijkt, kunt u rechtop gaan zitten en nadenken.
Bijvoorbeeld als je slecht nieuws leest – of een video bekijkt. Voor jou betekent dit: Je kunt het beste gewoon de wekker zetten en dan meteen je mobiele telefoon wegleggen. Ook dient u vooraf een televisie uit te zetten. Geef je hersenen wat rust voordat je in slaap valt.
Lezen ontspant bijvoorbeeld de geest. Een kwartier voordat je wilt gaan slapen, leg je je boek weg en zorg je ervoor dat de lichtbronnen in je slaapkamer zijn uitgegaan – zie tip 6. Dit maakt het gemakkelijker om in slaap te vallen en door te slapen.
Tip 8: Lichaamsbeweging bevordert een diepe slaap
Het is het beste voor mensen die kampen met slaapproblemen om meer te bewegen in hun dagelijks leven. Je bent dus niet alleen afhankelijk van een geschikte slaappil, maar je doet ook iets goeds voor je gezondheid.
Bovendien vermindert lichaamsbeweging zoals yoga stress, voorkomt het ziekten zoals depressie en verbetert het de prestaties op de lange termijn. In combinatie met een gezond dieet is het de beste remedie voor de getroffenen om hen te helpen in slaap te vallen.
Als je uitgeput in bed valt en geen energie hebt om over dingen na te denken, kun je in de meeste gevallen je zorgen vergeten en slaapproblemen tegengaan.
Hoe hebben deze tips je geholpen om beter in slaap te vallen?
We hopen dat we u hebben kunnen helpen met een of twee feiten over uw problemen. Als het om materiële zaken als bedden, matrassen of kussens gaat, kunnen wij je nog beter helpen.
In onze winkel vindt u een verscheidenheid aan producten voor de slaapkamer, inclusief meubels die overdag een lust voor het oog zijn en u 's avonds rustiger laten slapen. De volgende nacht wordt dus een ontspannen avontuur. Neem gerust contact op als u vragen heeft!
laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.