De hardheidsgraad van een boxspringbed bepaalt het slaapcomfort. Bij het kiezen van de matras zijn er vijf hardheidsgraad beschikbaar. In onze gids op onze site ontdek je hoe je volgens onze ervaring de juiste matras hardheidsgraad kunt bepalen. Zo profiteer je van een comfortabel liggevoel.
5 Hardheidsgraden – Informatie over de hardheid van matrassen
Voor de hardheid van de ondergrond spelen lichaamsgewicht, lichaamslengte en slaaphouding van de personen die in het boxspringbed slapen een rol. Er zijn 5 hardheidsgraden met specifieke benamingen beschikbaar. De specificaties kunnen echter per fabrikant verschillen.
De volgende waarden in de tabel zijn een richtlijn voor de aankoop van matrassen.
graad van hardheid | Kenmerken | Gewicht |
---|---|---|
H1 |
De H1-hardheidsgraad wordt niet gebruikt voor boxspringbedden. Matrassen met hardheidsgraad 1 zijn bijvoorbeeld geschikt voor kinderen. Bij volwassenen zinken hier echter vaak de lichaamsdelen te diep in tijdens het slapen. |
Tot 60 kg |
H2 |
Een matras met deze hardheid is ideaal voor mensen die graag op een zachte tot middelharde ondergrond slapen. De hardheidsgraad H2 wordt door zijslapers geprefereerd. |
Tot 80 kg |
H3 |
"Als je een rugslaper bent, worden je bekken en de lendenwervelzone door deze ondergrond ondersteund." |
Tot 110 kg |
H4 |
Buikslapers profiteren van deze matras hardheidsgraad: De buik kan niet te diep wegzinken, waardoor de vorming van een holle rug wordt voorkomen. |
Tot 140 kg |
H5 |
Matrassen van hardheid H5 hebben een hoge sterkte. |
Meer dan 140 kg |
Je vindt meer tabellen op het internet - onze gegevens zijn gebaseerd op de standaardcriteria voor de hardheidsgraad van de matras. Afhankelijk van de matrasfabrikant kunnen er echter bijvoorbeeld kleine afwijkingen zijn.
De verkeerde hardheidsgraad: Gevolgen
Als je een boxspringbed koopt, draait het niet alleen om de prijs, de kwaliteit, de kleur en het ontwerp. Het belangrijkste is dat het juiste bed je een goede nachtrust biedt en dat hangt samen met de ondergrond. De keuze van de juiste matras is dus van belang en wordt beïnvloed door de ligpositie.
Als je op een te zachte of te harde matras slaapt, leidt dit bij veel mensen tot pijn en spanningen in de rug door het gebrek aan ergonomie, omdat het schuim bij belasting niet ideaal meegeeft. Bij een te zachte ondergrond zakt je wervelkolom en je lichaam te diep in. Dan zijn rugklachten in dit geval voorprogrammerend.
Als je op een te harde matras ligt, is het inzakken van de schouders en het bekken slechts beperkt mogelijk. Je wervelkolom buigt daarbij te veel. Voor een herstellende slaap en tegen rug- en schouderproblemen is het dus belangrijk om de matras-hardheidsgraad te kiezen die bij jou past.
Ook de schouderzone lijdt tijdens de nachten als je een verkeerde matraskeuze maakt.
Zo merk je dat de hardheidsgraad niet bij je past.
Er zijn verschillende tekenen die erop wijzen dat de hardheidsgraad van je matras niet de juiste is. Deze omvatten:
- Onbehagen: Voel je je ongemakkelijk op je matras of draai je constant om comfortabele slaapposities te vinden? Dat kan een teken zijn dat de hardheidsgraad niet juist is.
- Pijn: Als je 's ochtends wakker wordt met pijn in je rug, nek of gewrichten, dan is je matras in minstens één gebied mogelijk te hard of te zacht. Een te harde matras kan druk uitoefenen op je wervelkolom, schouders en gewrichten. Ondertussen leidt een te zachte matras tot een onnatuurlijke positie van je wervelkolom.
- Slaapkwaliteit: Als je slecht slaapt of vaak wakker wordt, kan dat ook wijzen op een ongeschikt matras.
- Gevoelloosheid: Als je bij het wakker worden gevoelloosheid of tintelingen in je ledematen voelt, dan lijd je misschien aan doorbloedingstoornissen door je matras en ondersteunt deze je misschien niet optimaal in het heupgebied.
- Energielevel: Als je je ondanks voldoende slaap voortdurend moe en uitgeput voelt, kan dat ook wijzen op een ongeschikt matras.
De juiste hardheidsgraad vinden
'De zoektocht naar de juiste matras kan een uitdaging zijn. Daarom geven we je hieronder enkele tips, zodat je het ideale model kunt vinden. Als algemene formule voor de berekening geldt:'
- Lichaamsgewicht in kg < (Lichaamslengte in cm min 100) → zacht
- Lichaamsgewicht in kg = (Lichaamslengte in cm min 100) → gemiddeld
- Lichaamsgewicht in kg > (Lichaamslengte in cm min 100) → vast
Dit zijn de belangrijkste punten waar je extra op moet letten voor een ideale lichaamsvorm:
Persoonlijke voorkeuren: Slaappositie en meer
De ideale hardheid van een matras hangt sterk af van jouw voorkeuren in slaapgewoonten. Ben je bijvoorbeeld een buikslaper en twijfel je tussen twee hardheden, dan kun je beter voor de hogere hardheid kiezen.
Een te zachte matras kan ervoor zorgen dat je buik- of schoudergebied te diep inzakt en de gewichtsverdeling niet optimaal is. Hierdoor ontstaat er een holle rug, wat schouder- en rugpijn kan veroorzaken.
In tegenstelling tot dat zou de matras voor een rugslaper of zijslaper eerder zachter moeten zijn. Dit maakt een dieper wegzinken van schouders en heupen in zijligging mogelijk. Het ontspant je rug en transformeert je bed in je favoriete plek en het middelpunt van je leven.
Je zult niet eens meer willen opstaan. Tip: Houd er rekening mee dat de specificaties van de fabrikant soms kunnen afwijken van die van de concurrentie. Onze experts staan je als dealer graag ter beschikking als je vragen hebt over de hardheidsgraad of over boxspringbedden.
"Zij kunnen je tips, informatie en een aanbeveling geven, zodat je je welzijn in je slaapkamer kunt verbeteren. Zo kies je het model dat het beste aansluit bij de eisen van je lichaamsgewicht."
Wij bieden je ook graag advies bij de keuze van het bed of de kussens voor jouw slaapkamer. In de categorie Slaapkamermeubels vind je een breed scala aan modellen. Met een artikel van Luxusbetten24 kies je in alle gevallen voor hoge kwaliteit als basis en zijn rugpijn dan geen probleem meer.
Onze modellen zijn ideaal voor het optimaliseren van het ligcomfort van je lichaam en geven je een fantastisch gevoel. In vergelijking met andere opties kies je als resultaat bij het gebruik voor pure luxe.
Gewicht: De Body Mass Index als beslissingshulp
Je gewicht of lichaamsbouw speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste hardheidsgraad. Een nuttig hulpmiddel voor de bepaling kan ook de Body Mass Index (BMI) zijn. Dit is een maatstaf die de verhouding van lichaamsgewicht tot lichaamslengte aangeeft.
Personen met een hogere BMI hebben eerder een harder matras nodig om de extra druk te compenseren. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat ze te diep wegzinken en daardoor rugpijn of andere klachten veroorzaken.
Omgekeerd geven veel mensen met een lagere BMI vaak de voorkeur aan een zachter matras. Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie slechts algemene richtlijnen zijn ter oriëntatie bij de aankoop van een matras. Comfort is uiteindelijk vooral een zeer persoonlijke aangelegenheid.
graad van hardheid | BMI |
---|---|
H1 |
15 tot 19 |
H2 |
20 tot 24 |
H3 |
25 tot 29 |
H4 |
30 tot 34 |
H5 |
35 en ouder |
Ook hier geldt: De hardheidsgraadgegevens van de fabrikanten wijken licht van elkaar af. Kijk dus voor de aankoop naar de aanbevelingen van de verschillende merken voor klanten.
De combinatie van een matras met een bijpassende lattenbodem en matras topper kan een beslissende invloed hebben op een herstellende nachtrust. De lattenbodem biedt de nodige ondersteuning voor de matras en verlengt de levensduur ervan. Een goede lattenbodem ontlast de wervelkolom.
Hij zorgt in geschikte uitvoeringen ervoor dat je in een neutrale positie blijft – ongeacht hoe je slaapt. Rugproblemen komen op deze manier minder vaak voor. Pijn in het schoudergebied ga je zo ook te lijf. Bovendien verbeteren lattenbodems de ventilatie van de matras iets.
Op deze manier blijft de slaapondergrond fris en voert het vocht af. Bij het kiezen van een lattenbodem is het belangrijk om er een te kiezen die past bij het type matras.
Bijvoorbeeld hebben sommige matras types, zoals schuim- of latexmatrassen, een lattenbodem nodig met een dichter bij elkaar liggende indeling van de latten. Alleen zo zorg je voor de juiste ondersteuning van de matraskern. Als deze onderdelen niet op elkaar zijn afgestemd, kunnen er kuilen in de ligplaats ontstaan.
De hardheidsgraad bij 2 personen
Als twee personen een bed delen, kan de keuze van de matras een uitdaging zijn. Iedereen heeft individuele behoeften en voorkeuren als het gaat om slaapcomfort. Een belangrijk aspect daarbij zijn de matras-hardheden. Daarom presenteren we enkele varianten.
Zo vind je het product met de ideale hardheidsgraad voor beide partners.
matras wig
Een matraswig, ook wel bekend als liefdesbrug of tweepersoonsbedbrug, is een praktische oplossing wanneer jij en je partner verschillende hardheden van de koudschuimmatras prefereren. Het is een kussenstuk dat in de bezoekersgleuf tussen de matrassen wordt gelegd.
Dit is ideaal bij het gebruik van twee eenpersoonsmatrassen van dezelfde grootte en met verschillende hardheden. De matrassenwig zorgt ervoor dat er geen storende opening tussen de matrassen ontstaat. Tegelijkertijd biedt het elke partner de mogelijkheid om de voor hem optimale hardheid te kiezen.
Het is een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing die het slaapcomfort aanzienlijk kan verbeteren en het probleem van de gescheiden ligoppervlakte kan verhelpen.
dubbele matras
Een andere optie is de tweepersoonsmatras, ook wel partner- of duo-matras genoemd. Deze matrassen zijn zo ontworpen dat ze uit twee deelkernen bestaan, die elk een andere hardheidsgraad kunnen hebben voor een ideale ondersteuning van het lichaam.
Op deze manier kan elke partner de hardheidsgraad kiezen die aan zijn individuele behoeften voldoet. Tweepersoonsmatrassen zijn doorgaans voorzien van een doorlopende hoes, zodat ze als één enkele matras aanvoelen. Ze bieden het voordeel dat ze de bewegingen van de partner absorberen.
Zo zorgen ze voor een rustigere slaap. Het nadeel is de aanschafprijs, die vaak hoog is.
Topper
Een topper is een extra matrasbeschermer die op de eigenlijke matras wordt gelegd. Hij kan dienen om de hardheidsgraad van een matras te veranderen of het comfort te verhogen.
Een topper is een goede oplossing als jij en je partner verschillende voorkeuren hebben, maar toch een doorlopende matras willen. Deze optie is beschikbaar in verschillende materialen en hardheden. Kies degene die het beste bij jouw behoeften past.
Een topper verlengt ook de levensduur van je matras, omdat hij als een matrasbeschermer fungeert.
Hoe bepaal ik de hardheidsgraad voor kinderen?
De bepaling van de juiste hardheidsgraad van een matras voor kinderen lijkt op het eerste gezicht wat ingewikkeld. De reden is eenvoudig: er is geen vast schema dat is aangepast aan het lichaamsgewicht. Toch zijn er enkele algemene richtlijnen die nuttig zijn om doorzakken te voorkomen. Deze omvatten:
- Voor baby's en jongere kinderen wordt vaak aangeraden om een steviger matras te kiezen om optimale ondersteuning te garanderen. Het hoofd mag niet meer dan 2 cm indalen.
- Vanaf een leeftijd van ongeveer vier jaar kunnen de meeste kinderen goed op een matras met een hardheidsgraad van 2 slapen. Je kleintjes zouden op deze leeftijd maximaal 4 cm mogen wegzakken.
- Een gemiddelde hardheidsgraad zoals bijvoorbeeld H3 is vaak een goede keuze voor tieners. We raden je echter aan om het individuele comfortgevoel van het kind in overweging te nemen. Proefliggen helpt je ook bij de beslissing.
Topper + Matras: Hoe bepaal ik de hardheidsgraad?
De bepaling van de juiste hardheidsgraad van topper en matras is cruciaal voor een goede nachtrust. Veel volwassenen vragen zich af hoe beide producten met elkaar te combineren. In principe hangt de keuze van de hardheidsgraad af van lichaamsgewicht en -lengte.
Daarbij geldt: Hoe zwaarder en groter een persoon is, des te steviger moet de hardheidsgraad zijn voor een maximale duurzaamheid. Bij een topper is het echter niet altijd zinvol om de hardheidsgraad op basis van gewicht en grootte te bepalen. Het gaat hier meer om het verhogen van het ligcomfort en eventueel de hardheid van een te stevige matras te compenseren.
Daarom kan het zinvol zijn om een topper met een lagere hardheidsgraad te kiezen als de matras erg hard is. Bij de keuze moet altijd het persoonlijke gevoel en je gezondheid voorop staan.
Matrasmateriaal: Hoe het de hardheidsgraad beïnvloedt
Als het gaat om de aankoop van een nieuw matras, zijn er veel factoren om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste aspecten is het materiaal van het matras en hoe dit de hardheidsgraad beïnvloedt. Hieronder bekijken we de meest voorkomende opties. Met ons overzicht ga je op zeker.
koudschuim matrassen
Als je een koudschuimmatras wilt kiezen, moet je onder andere het volumegewicht (RG) in de gaten houden.
- RG 35 is vergelijkbaar met de stevigheid van een H2-matras.
- H3 komt overeen met een soortelijk gewicht van 40.
- RG 45 is gelijk te stellen aan hardheidsgraad 4.
Deze soort matras is meestal in drieën verdeeld. Deze zones passen zich aan de behoeften en verschillen van het te ondersteunen gebied aan. Matrassen van koudschuim voorkomen op deze manier drukpunten.
In onze gids vind je meer informatie bij het kiezen van je matras.
veer kern
Federkernmatrassen staan bekend om hun goede ventilatie en hoge stabiliteit. Ze bestaan uit veel afzonderlijke staalveren die in stofzakken zijn genaaid. De hardheidsgraad van een federkernmatras wordt bepaald door het aantal en de diameter van de veren.
Een hoog aantal veren leidt tot een grotere oppervlaktebelasting en daarmee tot een hogere sterkte van de matras. Evenzo zorgt een grotere diameter van de veren voor een verhoogde sterkte.
Daarom kan men zeggen dat een pocketveringmatras met een hoog aantal veren en een grote vezeldiameter een hogere hardheidsgraad heeft. Als het criterium ademend vermogen in combinatie met een flexibele ondersteuning voorop staat, dan is deze optie ideaal.
Latex matrassen
Latexmatrassen bieden uitstekende puntelasticiteit en drukverlichting. Ze zijn gemaakt van natuurlijke of synthetische latex. De hardheidsgraad van een latexmatras hangt af van de dichtheid van de latex. Een hogere dichtheid leidt tot een stevigere matras.
Latexmatrassen met een lage dichtheid hebben doorgaans een zachtere hardheidsgraad. Ondertussen zijn matrassen met een hoge dichtheid steviger. Houd er rekening mee dat de hardheidsgraad ook wordt beïnvloed door de dikte van de matras.
De conclusie: Een dikkere matras biedt over het algemeen meer ondersteuning en heeft daarom een hogere hardheidsgraad. Bekijk gerust onze varianten in de winkel!
Veelgestelde vragen
Welke matras hardheid heb ik nodig voor een peuter?
Voor peuters wordt vaak een stevigere matras aanbevolen om optimale ondersteuning te bieden. Vanaf een leeftijd van ongeveer vier jaar kunnen de meeste kinderen goed op een matras met een hardheidsgraad van 2 slapen.
Welke matras hardheid is aanbevolen bij een holle rug?
Bij een holle rug is een matras met een gemiddelde tot stevige hardheid (hardheidsgraad H3 of H4) aan te raden. Deze biedt met een stabiele vorm de nodige ondersteuning om de onderrug in een neutrale positie te houden en zo klachten te verlichten.
laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.