De gids: Vind eindelijk de perfecte hardheid voor uw matras met onze tips

Der Leitfaden: Endlich den perfekten Härtegrad für deine Matratze mit unseren Tipps finden - Luxusbetten24

De hardheid van een boxspringbed bepaalt het slaapcomfort. Er zijn vijf hardheidsgraden beschikbaar bij het selecteren van de matras. In onze gids op onze site leest u hoe u, naar onze ervaring, de juiste matrashardheid kunt bepalen. Zo profiteer je van een comfortabel liggevoel.

5 hardheidsgraden - informatie over de hardheid van matrassen

Het lichaamsgewicht, de lengte en de slaaphouding van de mensen die in het boxspringbed slapen, spelen een rol bij de hardheid van de bodem. Er zijn 5 hardheidsgraden met specifieke namen om uit te kiezen. De informatie kan echter variëren, afhankelijk van de fabrikant.

De volgende waarden in de tabel zijn een richtlijn voor het kopen van matrassen.

Hardheid Eigenschappen Gewicht
H1

Voor boxspringbedden wordt de hardheidsgraad H1 niet gebruikt. Matrassen met hardheidsgraad 1 zijn bijvoorbeeld geschikt voor kinderen. Bij volwassenen zinken lichaamsdelen tijdens het slapen echter vaak te diep.

Tot 60 kg

H2

Een matras met deze stevigheid is ideaal voor mensen die graag op een zachte tot middelharde ondergrond slapen. Hardheidsniveau H2 heeft de voorkeur van zijslapers.

Tot 80 kg

H3

Als u een rugslaper bent, ondersteunt dit kussen uw bekken- en lumbale regio.

Tot 110 kg

H4

Buikslapers profiteren van deze matrashardheid: de maag kan niet te diep wegzakken, waardoor er geen holle rug ontstaat.

Tot 140 kg

H5

Matrastypes met hardheid H5 hebben een hoge sterkte.

Meer dan 140 kg

U kunt nog meer tabellen op internet vinden - onze informatie is gebaseerd op de standaardcriteria voor de hardheid van de matras.

Het verkeerde niveau van hardheid: gevolgen

Als je een boxspringbed koopt, gaat het niet alleen om de prijs, de kwaliteit, de kleur en het design. Het belangrijkste is dat het bed je een goede nachtrust biedt en dat is afhankelijk van de basis. De keuze van het juiste matras is dus belangrijk en wordt beïnvloed door de ligpositie.

Als je op een te zacht of te hard matras slaapt, leidt dit bij veel mensen tot pijn en spanning in de rug. Als het oppervlak te zacht is, zinken je ruggengraat en lichaam te diep. Dan is rugpijn in dit geval onvermijdelijk.

Als je op een te hard matras ligt, zullen de schouders en het bekken slechts beperkt wegzakken. Je ruggengraat buigt te veel. Voor een goede nachtrust en om rug- en schouderklachten te voorkomen, kiest u best de matrashardheid die bij u past.

Ook het schoudergebied heeft er last van als je de verkeerde matraskeuze maakt.

Zo merk je dat de hardheidsgraad niet bij je past

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat de stevigheid van uw matras niet goed voor u is. Deze omvatten:

 • Ongemak: Voelt u zich ongemakkelijk op uw matras of bent u voortdurend aan het woelen en draaien om een ​​comfortabele slaaphouding te vinden? Dit kan een teken zijn dat het stevigheidsniveau niet goed is.
 • Pijn: Als u 's ochtends wakker wordt met pijn in uw rug, nek of gewrichten, is uw matras mogelijk op ten minste één gebied te hard of te zacht. Een te hard matras kan druk uitoefenen op uw wervelkolom, schouders en gewrichten. Ondertussen zal een te zacht matras leiden tot een onnatuurlijke houding van uw wervelkolom.
 • Slaapkwaliteit: Als u slecht slaapt of vaak wakker wordt, kan dit ook duiden op een ongeschikt matras.
 • Doofheid: Als u wakker wordt met gevoelloosheid of tintelingen in uw ledematen, heeft u mogelijk last van een slechte bloedsomloop als gevolg van uw matras en biedt deze mogelijk geen optimale ondersteuning in uw heupgebied.
 • Energieniveau: Als u zich ondanks voldoende slaap voortdurend moe en uitgeput voelt, kan dit ook duiden op een ongeschikt matras.

Vind de juiste hardheidsgraad

Het vinden van de juiste matras kan een uitdaging zijn. Daarom geven wij je hieronder enkele tips waarmee je het ideale model kunt vinden. De algemene formule voor de berekening is:

 1. Lichaamsgewicht in kg < (lengte in cm minus 100) → zacht
 2. Lichaamsgewicht in kg = (lengte in cm minus 100) → gemiddeld
 3. Lichaamsgewicht in kg > (lengte in cm minus 100) → vast

Dit zijn de belangrijkste punten waar je ook op moet letten:

Persoonlijke voorkeuren: slaappositie en meer

De ideale stevigheid van een matras hangt grotendeels af van uw favoriete slaapgewoonten. Als u bijvoorbeeld een buikslaper bent en tussen twee stevigheidsniveaus schommelt, kunt u het beste kiezen voor het hogere stevigheidsniveau.

Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat je buik- of schoudergebied te diep wegzakt en de gewichtsverdeling niet optimaal is. Hierdoor ontstaat een holle rug, wat schouder- en rugpijn kan veroorzaken.

De matras van een rugslaper of zijslaper moet daarentegen zachter zijn. Hierdoor kunnen de schouders en heupen dieper zakken als u op uw zij ligt. Het ontspant uw rug en verandert uw bed in uw favoriete plek en het middelpunt van uw leven.

Je wilt niet eens meer opstaan. Tip: Houd er rekening mee dat de informatie van de fabrikant soms afwijkt van die van de concurrentie. Onze experts helpen u als dealer graag verder als u vragen heeft over de hardheidsgraden of boxspringbedden.

Zij kunnen u tips, informatie en aanbevelingen geven zodat u uw welzijn in uw slaapkamer kunt vergroten. Zo kunt u het model kiezen dat het beste bij uw lichaamsgewicht past.

Wij geven u ook graag advies bij de keuze van het bed of de kussens voor uw slaapkamer. In de categorie slaapkamermeubels vindt u een ruime keuze aan modellen. Met een artikel van Luxusbetten24 kunt u altijd vertrouwen op een hoge kwaliteit als basis en zijn rugklachten geen probleem meer.

Onze modellen zijn ideaal om het comfort van je core te optimaliseren en je een fantastisch gevoel te geven. Vergeleken met andere opties is het resultaat pure luxe als je er gebruik van maakt.

Gewicht: de body mass index als hulpmiddel bij het nemen van beslissingen

Je gewicht of Je lichaamstype speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste hardheid. Ook de Body Mass Index (BMI) kan een handig hulpmiddel zijn om dit te bepalen. Dit is een meting die de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte aangeeft.

Mensen met een hogere BMI hebben vaker een steviger matras nodig om de extra druk te compenseren. Een te zacht matras kan ervoor zorgen dat u te diep wegzakt, waardoor rugpijn of andere problemen ontstaan.

Omgekeerd geven veel mensen met een lagere BMI vaak de voorkeur aan een zachtere matras. Houd er rekening mee dat de volgende informatie slechts algemene richtlijnen zijn als leidraad bij de aanschaf van een matras. Comfort is uiteindelijk vooral een heel persoonlijke kwestie.

Hardheid BMI
H1

15 tot 19

H2

20 tot 24

H3

25 tot 29

H4

30 tot 34

H5

35 en hoger

De combinatie van een matras met een geschikte lattenbodem kan cruciaal zijn voor een goede nachtrust. De lattenbodem zorgt voor de nodige ondersteuning van de matras en verlengt de levensduur ervan. Een goede lattenbodem ontlast de wervelkolom.

Het zorgt ervoor dat het in een neutrale positie blijft - ongeacht hoe je slaapt. Rugklachten komen op deze manier minder vaak voor. Je kunt ook de oorlog verklaren aan pijn in het schoudergebied. Bovendien verbeteren lattenbodems de ventilatie van de matras enigszins.

Op deze manier blijft het slaapoppervlak fris en voert het vocht af. Bij het kiezen van een lattenbodem is het belangrijk om er een te kiezen die past bij het type matras.

Sommige soorten matrassen, bijvoorbeeld: B Schuim- of latexmatrassen, een lattenbodem met een smallere verdeling van de latten. Alleen zo ben je verzekerd van de juiste ondersteuning.

De hardheidsgraad voor 2 personen

Als twee mensen een bed delen, kan het kiezen van een matras een uitdaging zijn. Ieder mens heeft individuele behoeften en voorkeuren als het gaat om slaapcomfort. Een belangrijk aspect is de hardheid van het matras. Daarom presenteren wij een aantal varianten.

Zo vind je het ideale hardheidsniveau voor beide partners.

Matraswig

Een matraswig, ook wel liefdesbrug of tweepersoonsbedbrug genoemd, is een praktische oplossing als jij en je partner verschillende niveaus van stevigheid verkiezen. Het is een stukje opvulling dat in de bezoekersspleet tussen de matrassen wordt geplaatst.

Dit is ideaal bij gebruik van twee enkele matrassen met verschillende hardheidsgraden. De matraswig zorgt ervoor dat er geen vervelende spleet ontstaat tussen de matrassen. Tegelijkertijd biedt het elke partner de mogelijkheid om de hardheid te kiezen die voor hem/haar optimaal is.

Het is een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing die het slaapcomfort aanzienlijk kan verbeteren en het probleem van een gescheiden slaapoppervlak kan elimineren.

Paarmatras

Een andere optie is het koppelmatras, ook wel partnermatras of duomatras genoemd. Deze matrassen zijn zo ontworpen dat ze uit twee deelkernen bestaan, die elk een verschillende hardheid kunnen hebben.

Op deze manier kan elke partner het hardheidsniveau kiezen dat bij zijn individuele behoeften past. Duomatrassen hebben meestal een doorlopende hoes, zodat het lijkt alsof het één enkele matras is. Ze bieden het voordeel dat ze de bewegingen van de partner absorberen.

Dit zorgt voor een rustigere slaap. Nadeel is de aanschafprijs, die vaak hoog is.

Toppers

Een topper is een extra matrashoes die bovenop het eigenlijke matras wordt geplaatst. Het kan worden gebruikt om de hardheid van een matras te veranderen of om het comfort te verhogen.

Een topper is een goede oplossing als jij en je partner verschillende voorkeuren hebben, maar toch de voorkeur geven aan een doorlopende matras. Deze optie is verkrijgbaar in verschillende materialen en hardheidsgraden. Kies degene die het beste bij uw behoeften past.

Een topper verlengt bovendien de levensduur van je matras omdat het een soort matrasbeschermer is.

Hoe bepaal ik de hardheidsgraad voor kinderen?

Het bepalen van de juiste hardheidsgraad voor een matras voor kinderen lijkt op het eerste gezicht wat ingewikkeld. De reden is simpel: er bestaat geen vast regime dat is aangepast aan het lichaamsgewicht. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die nuttig kunnen zijn. Deze omvatten:

 1. Voor baby's en jongere kinderen wordt vaak aanbevolen om een ​​steviger matras te kiezen om optimale ondersteuning te garanderen. De kop mag niet meer dan 2 cm inzakken.
 2. Vanaf ongeveer vier jaar kunnen de meeste kinderen goed slapen op een matras met een hardheidsgraad van 2. Op deze leeftijd mogen uw kleintjes maximaal 4 cm zinken.
 3. Een gemiddelde hardheid zoals H3 is vaak een goede keuze voor tieners. Wij raden u echter aan rekening te houden met het individuele comfortniveau van het kind. Door het uit te proberen, kunt u ook een beslissing nemen.

Topper + matras: Hoe bepaal ik de hardheidsgraad?

Het bepalen van de juiste hardheid van de topper en matras is cruciaal voor een goede nachtrust. Veel volwassenen vragen zich af hoe de twee producten met elkaar gecombineerd kunnen worden. Kortom, de keuze van de hardheid hangt af van het lichaamsgewicht en de grootte.

Het volgende geldt: hoe zwaarder en groter iemand is, hoe steviger de hardheidsgraad moet zijn. Als het om een ​​topper gaat, heeft het echter niet altijd zin om de hardheidsgraad te bepalen aan de hand van gewicht en maat. Het doel hiervan is om het ligcomfort te vergroten en eventueel de hardheid van een te stevige matras te compenseren.

Het kan daarom zinvol zijn om een ​​topper met een lagere hardheid te kiezen als de matras erg hard is. Bij het kiezen moeten persoonlijke gevoelens altijd de prioriteit zijn.

Matrasmateriaal: hoe het de hardheid beïnvloedt

Als het gaat om de aanschaf van een nieuwe matras, zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden. Een van de belangrijkste aspecten is het materiaal van de matras en hoe dit de stevigheid beïnvloedt. Hieronder bekijken we de meest voorkomende opties. Met ons overzicht bent u aan de veilige kant.

Koudschuimmatrassen

Als je een koudschuimmatras wilt kiezen, moet je onder andere rekening houden met de dichtheid (RG).

 • RG 35 is vergelijkbaar met de stevigheid van een H2-matras.
 • H3 komt overeen met een dichtheid van 40.
 • RG 45 komt overeen met hardheidsniveau 4.

Dit type matras wordt meestal in drieën gedeeld. Deze zones passen zich aan de behoeften en verschillen van het te ondersteunen gebied aan. Zo vermijden matrassen van koudschuim drukpunten.

In onze gids vindt u meer informatie bij het kiezen van uw matras.

Veerkern

Beverkernmatrassen staan ​​bekend om hun goede ventilatie en hoge stabiliteit. Ze bestaan ​​uit vele individuele stalen veren die in stoffen zakken zijn genaaid. De hardheid van een binnenveringmatras wordt bepaald door het aantal en de diameter van de veren.

Een groot aantal veren leidt tot een grotere oppervlaktebelasting en dus tot een hogere stevigheid van de matras. Een grotere diameter van de veren zorgt bovendien voor meer sterkte.

Er kan dus worden gezegd dat een binnenveringsmatras met een groot aantal veren en een grote vezeldiameter een hogere hardheid heeft.

Latexmatrassen

Latexmatrassen bieden een uitstekende puntelasticiteit en drukverlichting. Ze zijn gemaakt van natuurlijk of synthetisch latex. De hardheid van een latexmatras is afhankelijk van de dichtheid van het latex. Een hogere dichtheid resulteert in een steviger matras.

Latexmatrassen met een lage dichtheid hebben meestal een zachtere stevigheid. Ondertussen zijn matrassen met een hoge dichtheid steviger. Houd er rekening mee dat de mate van stevigheid ook wordt beïnvloed door de dikte van de matras.

De conclusie: Een dikker matras biedt doorgaans meer ondersteuning en heeft daardoor een hogere hardheidsgraad. Bekijk gerust onze varianten in de shop!

Veelgestelde vragen

Welke stevigheid van het matras heb ik nodig voor een peuter?
Voor kleine kinderen wordt vaak een steviger matras aanbevolen om optimale ondersteuning te garanderen. Vanaf een jaar of vier kunnen de meeste kinderen goed slapen op een matras met een hardheidsgraad van 2.

Welke matrashardheid wordt aanbevolen voor een holle rug?
Voor een holle rug wordt een medium tot stevige matras (hardheidsgraad H3 of H4) aanbevolen. Met zijn stabiele vorm biedt het de nodige ondersteuning om de onderrug in een neutrale positie te houden en zo het ongemak te verlichten.

Lees verder

Wie hoch ist ein Boxspringbett? Und welche Höhe ist ideal? - Luxusbetten24
Boxspringbett Matratze tauschen - Wann ist der richtige Zeitpunkt? - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.