Harde of zachte topper: welke past bij mij?

Harter oder weicher Topper: Welcher ist der richtige für mich? - Luxusbetten24

Een harde topper voor een slaapsysteem zoals een boxspringbed is een goede keuze als je wat zwaarder bent. Dit voorkomt dat het te diep wegzakt. Een softtopper is vooral geschikt voor boxspringbedden met een lager gewicht.

Er zijn echter individuele verschillen met betrekking tot het gewenste liggevoel, comfort en slaaphouding.

Verschillende soorten: zo verschillen de materialen

Matrastoppers kunnen worden ingedeeld in verschillende categorieën, afhankelijk van het matras en de maat voor normale bedden en boxspringbedden. Op basis van het betreffende type kunt u eenvoudig beslissen welke topper voor u de beste keuze is en passende voordelen heeft:

Materiaal Kracht Het juiste lichaamsgewicht

Koudschuim

nogal stevig

gemiddeld tot hoog

Latex

zacht

laag tot gemiddeld

Viscoschuim

nogal zacht

gemiddeld

Zacht schuim

zeer zacht

Laag tot gemiddeld


Let op: Bij de keuze voor een zachte of harde topper kunnen de afzonderlijke varianten qua flexibiliteit en structuur verschillen. Het is mogelijk om zowel een stevige koudschuim topper als een zachte koudschuim topper te kopen. De tabel dient slechts als leidraad om het voor u makkelijker te maken om een ​​bepaald type topper te kiezen.

Koudschuim

De dichtheid speelt een cruciale rol bij koudschuimtoppers. Voor zwaardere mensen is een koudschuim topper met een hogere dichtheid geschikt. Het is overeenkomstig moeilijker.

Je hebt meestal de keuze tussen de namen HR 40, HR 50, HR 65 en HR 80. Een model uit de HR 40-klasse is alleen geschikt voor personen met een gewicht tot 90 kg.

Ondertussen kunt u een koudschuimtopper van klasse HR 80 zelfs met een gewicht van 150 kg gebruiken.

Opmerking: Hoe hoger de dichtheid van een topper, hoe duurder en moeilijker deze is.

Zacht schuim

In tegenstelling tot toppers van koudschuim zijn varianten van zacht schuim (PU-schuim) erg goedkoop en zachter. De dichtheid is laag. De duurzaamheid van schuim is echter ernstig beperkt. Beide modeltypen worden gekenmerkt door oppervlakte-elasticiteit. 

Visco

Dit criterium speelt echter geen rol bij latex- en viscoschuimtoppers. Toppers van viscoschuim en latex zijn puntelastisch. De materialen passen zich specifiek aan de vorm van jouw lichaam aan.

Ze compenseren fysieke eigenaardigheden nauwkeuriger. Puntelastische toppers zijn duurder.

Latex

Viscoschuim en latex worden harder bij lage temperaturen. Als je je slaapkamer in de winter maar een klein beetje verwarmt, duurt het iets langer om zich aan te passen aan de contouren van je lichaam. Deze materialen veranderen naarmate de slaapomgeving verandert.

Als je de neiging hebt onrustig te slapen, kan zo'n topper je onrust vergroten.

Tip: Als je het snel bevriest, is een model van viscoschuim de betere keuze. Zweet je snel tijdens het slapen, dan is een latex topper ideaal voor de ideale slaapervaring.

Wanneer heb ik een harde topper nodig en wanneer is een zachte topper de betere keuze?

De hardheid van de topper moet idealiter perfect afgestemd zijn op de ​​matraskeuze. Koop je een boxspringbed inclusief matras en topper, dan zijn er meestal geen problemen.

Je hoeft je dan geen zorgen te maken over eventuele vereisten. Er geldt echter iets anders als u de topper later wilt kopen of als er nog geen matrasbeschermer bij het boxspringbed zit. Een topper fungeert als matrastopper.

Deze producten kunnen een harde matras zachter maken. Andersom werkt het echter niet. Een harde topper zakt weg in een zachte matras. Het gewenste effect zou niet optreden.

Tip: In het beste geval komen de hardheid van de matras en de hardheid van de topper overeen.

De invloed van je eigen lichaamsgewicht

Hoe zwaarder je bent, hoe verder je tijdens het liggen wegzakt in de matras of topper. Daarom is een hardere optie vereist. Niet alleen het lichaamsgewicht speelt echter een cruciale rol, maar ook de verdeling.

Als het grootste deel van uw lichaamsgewicht op uw buik rust, wordt een matras met steun in het middengedeelte aanbevolen. De topper zelf biedt hier slechts een beperkte extra versteviging. Het draagt ​​alleen maar bij aan het effect.

Als u een normaal gewicht heeft, kunt u met veel verschillende dekmatrassen rondkomen. Waar het in dit geval vooral om gaat is je eigen gevoel. Wil je graag wat harder liggen, gebruik dan een harde topper. Heeft u liever een zacht bed, gebruik dan de zachte tegenhanger.

Als u een laag lichaamsgewicht heeft, kunt u het beste een zacht slaapoppervlak gebruiken. Je zakt er heel weinig in. Dit betekent dat een harde topper vrijwel niet wegzakt.

Veel mensen hebben het gevoel alsof ze 's nachts op een plank slapen.

Tip: Hoe zwaarder je bent, hoe harder de topper moet zijn!

Zijn dikkere toppers automatisch zachter?

Matrastoppers zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Vooral platte toppers zijn ongeveer 4 tot 6 cm dik. Van de editie is geen speciale ondersteuning te verwachten.

Toppers met een stabiele kern zijn minimaal 7 cm dik. Ze kunnen zowel zacht als hard zijn. Het veranderingspotentieel in vergelijking met de stevigheid van de matras is groter. 

Bijzonder dikke toppers zijn 12 cm dik en kunnen een conventionele matras bijna vervangen. Over het algemeen zijn deze modellen bijzonder geschikt voor mensen die een hoge mate van ondersteuning nodig hebben.

Aanbeveling: De meeste mensen doen er goed aan een topper te gebruiken van 7 tot 8 cm dik.

Wanneer moet ik een harde schapenmat kiezen?

Individuele gevoelens spelen een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Als je graag op een harde ondergrond slaapt, mag de topper bij een laag gewicht hoogstens middelhard zijn.

Anders zak je niet voldoende in de topper en verdwijnt het eigenlijk gewenste effect volledig. 

Heeft het zin om een ​​zachte topper te gebruiken, ook al is deze zwaar?

Een zachte topper zorgt voor weinig steun en drukverlichting. Ook als je graag zacht ligt, kies je best voor minimaal een middelharde topper. U ligt in eerste instantie comfortabel op een zachte topper.

De langere ligtijd tijdens de nacht vereist echter een hoge mate van stabiliteit. Anders wordt u de volgende ochtend wakker met nek-, schouder- of rugpijn. Mocht u nog vragen hebben, dan voorzien wij u graag van advies.

De invloed van de slaaphouding op de keuze van de topper

Naast uw gewicht en uw persoonlijke wensen heeft ook uw ligpositie in bed invloed op de aanschaf van een harde of zachte topper. Voor dit specifieke product geldt het volgende:

  • Voor zijslapers gelden geen speciale eisen.
  • Als je op je buik slaapt, heb je meestal een hardere topper nodig. Anders bestaat het risico op een holle rug, omdat je teveel wegzakt in de topper. Dit leidt tot spanning. Zorg er in dit geval ook voor dat er meerdere zones zijn.
  • Rugslapers moeten ook een hardere topper kiezen. Anders zinken de heupen of het bekkengebied is te sterk.

Houd er bij het zoeken rekening mee dat de topper slechts een aanvulling op uw matras is. Ook de maten moeten op elkaar afgestemd zijn. In het beste geval zijn de eigenschappen van matrassen en toppers identiek.

De topper beschermt, net als een hoes, de kwaliteit van de matras en verlengt de levensduur ervan. Dit verbetert ook met de juiste zorg. Ook een matrashoes is een goede investering in de hoogst mogelijke slaapkwaliteit.

Overigens: Toppers worden vaak gebruikt op tweepersoonsbedden om de bezoekerskloof te overbruggen. Als er grotere gewichtsverschillen zijn, moet een individuele beslissing worden genomen om maximaal slaapcomfort te garanderen. In dit geval is er geen algemene aanbeveling voor het lichaam.

Hier vindt u onze aanbevelingen en verdere informatie om de juiste topper voor u te vinden!

Lees verder

Wie oft solltest du deinen Topper wechseln? - Luxusbetten24
Topper verrutscht immer auf der Matratze: Was kann ich tun? - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.