Hoe lang gaat een boxspringbed mee?

Wie lange hält ein Boxspringbett? - Luxusbetten24

Een boxspringbed kenmerkt zich onder andere door een lange levensduur tot wel 25 jaar. Een goede kwaliteit van het boxspringbed is echter een voorwaarde voor een lange levensduur. 

Het antwoord op de vraag “Hoe lang gaat een boxspringbed mee?” hangt ook af van andere criteria. Lees alles over de duurzaamheid en het onderhoud van deze luxe bedden in onze gids.

Levensduur van een boxspringbed

Een kwalitatief hoogstaand boxspringbed heeft een levensduur van tussen de 20 en 25 jaar. Deze informatie gaat over het bedframe. Om ervoor te zorgen dat u het bed zo lang mogelijk kunt gebruiken, is het belangrijk om de matras en andere elementen tijdig te vervangen.

De duurzaamheid is afhankelijk van verschillende factoren:

 • Hoge kwaliteit
 • Hoogwaardige afwerking
 • Mogelijkheid van luchtcirculatie
 • Tijdige vervanging van afzonderlijke componenten
 • Goede zorg

Invloeden op de levensduur

Het bedframe gaat minimaal 20 jaar mee. De afzonderlijke componenten hebben echter invloed op de duurzaamheid. Laten we eens kijken naar de factoren die de levensduur van het boxspringbed beïnvloeden. Zo moet de matras bijvoorbeeld na ca. na 10 jaar vervangen worden.

Stabiliteit van de structuur

Een boxspringbed bestaat uit drie componenten:

 • Een doos
 • Een matras
 • Een topper

De onderbouw moet stabiel genoeg zijn om het gehele gewicht te kunnen dragen. Voor dit kwaliteitskenmerk zijn de afwerking en de materiaalkeuze van de fabrikant van doorslaggevend belang. De doos en de voeten moeten van robuust materiaal zijn gemaakt.

Als het om de veerkern gaat, is ook de afwerking belangrijk. Er moeten ook voldoende veren zijn. Een boxspring met een Bonell-veerkern kan niet aan deze eisen voldoen. Om deze reden wordt een bed met een tonpocketveringkern aanbevolen. Deze ophanging wordt meestal geïntegreerd in hoogwaardige bedden.

Let op: Houd bij de aanschaf rekening met het toegestane totaalgewicht. Het lichaamsgewicht van u en uw partner speelt een rol. Hoe hoger het lichaamsgewicht, hoe groter de belasting van het bed.  

Afvoer van vocht en zweet

Het lichaam verliest elke nacht veel zweet tijdens het slapen. Het vocht moet naar buiten worden afgevoerd om te voorkomen dat mijten zich in de matras verspreiden en schimmelvlekken of schimmelvorming ontstaan. De lucht moet kunnen circuleren. Boxspringbedden van hoge kwaliteit hebben een luchtdoorlatende box en een ademende hoes.

Houd rekening met de levensduur van de matras en topper

Matrassen en toppers hebben een kortere houdbaarheid dan het bedframe, afhankelijk van de bekleding en het materiaal. Een goed onderhouden matras heeft een levensduur van ongeveer 10 jaar. Deze leeftijd is gemakkelijk haalbaar met een binnenveringsmatras omdat deze over meerdere veren beschikt. Als er veel veren worden meegeleverd, wordt het gewicht beter verdeeld. Na 10 jaar is vervanging van het matras aan te raden.

De editie duurt vijf tot zeven jaar. Na deze tijd moet ook de topper vervangen worden. Hij is bijzonder zwaar belast omdat hij slechts enkele centimeters dik is.

Matrastips

Het moment om de matras te vervangen kun je onder meer herkennen aan het feit dat deze te zacht is geworden en er een holte is ontstaan. Bij aankoop moet u ook de juiste hardheidsgraad van de binnenveringsmatras kiezen. De hardheidsgraden geven aan hoe zacht of hard een matras is. Bovendien hangt de juiste hardheid af van het lichaamsgewicht, de gewenste slaaphouding en lengte van de gebruiker.

Lichaamsgewicht kan als leidraad worden gebruikt bij het kiezen van een matras. Een model met hardheidsgraad 2 is ontworpen voor een gewicht tot 80 kilogram. Hardheidsgraad 3 is geschikt voor mensen met een gewicht tot 100 kilogram. Weegt u tussen de 100 en 150 kilogram, dan wordt hardheidsgraad 4 aanbevolen.

Hier is een overzicht:

Hardheid Lichaamsgewicht

Hardheidsniveau 1

Tot 60 kg

Hardheidsniveau 2

Tot 80 kg

Hardheidsniveau 3

Tot 110 kg

Hardheidsniveau 4

Tot 140 kg

Hardheidsniveau 5

Vanaf 140 kg


Zelfs met de juiste hardheid moet je lichaam wennen aan het nieuwe gevoel van de matras, wat een paar weken kan duren. Bovendien bereiken de veerkernen hun hardheid alleen door gebruik. Dit betekent dat het bed in eerste instantie te zacht kan aanvoelen, totdat de hardheid na ongeveer vier weken wordt bereikt.

Als u nog vragen heeft over hoe u de juiste matras voor uw boxspringbed kunt vinden, bekijk dan onze gids hier !

Tips voor het verzorgen van boxspringbedden

Om lang van uw boxspringbed te kunnen genieten, is een zekere zorg noodzakelijk:

 • Draai de matras regelmatig. Draaien voorkomt ongelijkmatige slijtage en holtevorming. Ook moet u de matras regelmatig ventileren, zodat vocht kan ontsnappen.
 • Stof uw stoffen bekleding elke paar weken af. Voor het verzorgen van een leren bekleding heeft u een leerverzorgingsproduct nodig. 
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen om vlekken op de bekleding en het hoofdbord te verwijderen.
 • Het regelmatig vervangen van hoezen en matrasbeschermers verlengt ook de levensduur van uw bed. Meestal zijn deze artikelen uitneembaar en geschikt voor het wassen in de wasmachine.
 • Verlucht de slaapkamer minimaal één tot twee uur per dag.
 • Het bed moet op pootjes staan, zodat de lucht beter onder het bed kan circuleren. Zoals ons Voler boxspringbed uit ons assortiment.

Conclusie

De levensduur van boxspringbedden is niet veel langer dan die van bedden met lattenbodems. Terwijl een boxspringbed tot 25 jaar mee kan gaan, bedraagt ​​de houdbaarheid van een normaal bed zo’n 20 jaar. Toch is het de moeite waard om een ​​boxspringbed aan te schaffen omdat het liggevoel veel comfortabeler is en je kunt genieten van andere voordelen zoals het gemakkelijk in- en uitstappen. Bespaar bij de aanschaf niet op de prijs, want de kwaliteit van het bed komt tot uiting in de duurzaamheid.

Als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.

Lees verder

Boxspringbett zu weich - Das kannst du dagegen tun! - Luxusbetten24
Wie viel kostet ein gutes Boxspringbett? - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.