Topper en koudschuimmatras: schimmel op het slaapvlak

Topper und Kaltschaummatratze: Schimmel auf der Schlafunterlage - Luxusbetten24

Een topper dient eigenlijk om vocht te voorkomen en schimmel weg te houden. Als de topper en het matras niet goed worden geventileerd en je 's nachts veel zweet, kunnen er alsnog schimmelvlekken en in het ergste geval schimmelsporen ontstaan. 

Als u schimmel op de matras ontdekt, is onmiddellijke actie vereist: zogenaamde mycotoxinen in schimmel kunnen via de longen het lichaam binnendringen en worden verdacht zeer kankerverwekkend te zijn en allergieën en/of astma te veroorzaken.

Hieronder geven we je tips om ervoor te zorgen dat je gezond slaapt.

Moeten koudschuimmatrassen worden weggegooid?

Zwarte schimmel ontstaat bijna overal waar een permanent vochtig klimaat heerst en kan ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken. Heeft u zwarte vlekken ontdekt op het oppervlak van uw koudschuimmatras of aan de onderkant van de topper?

Ga dan eerst na hoe diep de schimmelplek zit en of er meerdere aangetaste plekken zijn. Oppervlakkige schimmelvlekken kunt u eventueel bestrijden met bijtende schimmelspray of een speciaal schoonmaakmiddel.

Misschien kunnen ze ook voorzichtig met een scherp mes worden verwijderd. Na de behandeling besprenkel je de artikelen ruim met citroensap en laat je ze aan de buitenlucht drogen.

Let op: Draag bij het verwijderen van schimmel altijd handschoenen en een mondkapje en ventileer daarna goed. Als de schimmelsporen diep in het koudschuim doordringen, moet de matras ondanks desinfectie worden weggegooid. Een beschimmelde binnenveringsmatras hoort ook in de prullenbak als azijn en schimmelspray de vlekken niet kunnen verwijderen.

De meest voorkomende redenen voor schimmelgroei in het bed

De gevolgen van schimmelbesmetting zijn divers. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk? ? Laten we het eens nader bekijken. We geven je ook een paar tips.

Sommige soorten matrassen beschimmelen gemakkelijker dan andere

Viscoschuim en koudschuim omdat textiel is gemaakt van antibacteriële materialen en daardoor minder snel schimmelt dan matrassen met een katoenen hoes. Hier vindt u meer informatie over het materiaal van uw topper.

Het ligvlak speelt een belangrijke rol bij de topper

Hoe groter het ligoppervlak van toppers, hoe gemakkelijker schimmelvorming aan de onderzijde mogelijk is. Voor tweepersoonsbedden moet u twee kleine kussentjes op uw matras gebruiken in plaats van één grote.

Geen regelmatig luchten

Matrasbeschermers, dekbedden en kussens moeten regelmatig worden gelucht. Regelmatig zweten zonder ventilatie zorgt voor een vochtig klimaat onder de dekens en bevordert de schimmelvorming. Ook mijten houden bijzonder van dit klimaat.

Om het ademend vermogen van matrassen en toppers te behouden, moeten alle producten regelmatig worden gedraaid en gedraaid. Dit verbetert het slaapcomfort, voorkomt rugpijn en verlicht de druk. Vocht in het materiaal condenseert gemakkelijker.

Verontreinigingen worden niet tijdig gereinigd

Vlekken van drankjes, zweet of lichaamsvloeistoffen kun je direct bestrijden met effectieve huismiddeltjes. Zo voorkom je schimmel. Het resterende vocht kun je opnemen met zout of rijst: strooi gewoon het zout op de vlek en laat het drogen.

Ontsmet de plek vervolgens met alcohol, zuiveringszout, azijn of citroensap en laat de matras in de zon luchten.

Hier leest u hoe u uw topper het beste kunt reinigen!

Geen luchtcirculatie

Een van de meest voorkomende oorzaken van schimmelgroei tussen de topper en de matras of aan de onderkant van de matras is onvoldoende luchtcirculatie tussen het bed en de vloer. Ook lattenbodems hebben hierop invloed.

Houd de bedbox dus vrij voor ventilatie en plaats de matras op een lattenbodem die ventilatie van onderaf mogelijk maakt. De matrashoes mag niet te vaak worden gewassen en moet na het wassen goed worden gedroogd.

Je kunt het product schoonmaken met een stofzuiger. Het is makkelijker om hoeslakens te wassen die je over de topper en matras heen kunt trekken. 

De verkeerde kamertemperatuur

Als de temperatuur in de slaapkamer constant koel is, ontstaat er ook vocht. Regelmatige ventilatie in de kamer heeft echter een positief effect op het binnenklimaat.

Als de lucht echter koud en vochtig is, moeten de topper en het matras af en toe naast de verwarming in de kamers worden geplaatst. Laat alles warm drogen.

Hoe vaak moeten toppers en beddengoed vervangen worden?

Zelfs met goede zorg moet u uw topper elke 5 tot 6 jaar vervangen, aangezien de kwaliteit van het koudschuim na verloop van tijd afneemt. Dit beïnvloedt het liggevoel en ook de hygiëne.

Als zwarte verkleuring op het oppervlak van de topper of matras niet kan worden gereinigd met een schimmelverwijderaar, moet u uw bedkussens altijd onmiddellijk vervangen. Zo krijg je geen gezondheidsproblemen.

In het ergste geval kunnen schimmelsporen in de slaapmat nierschade, leverproblemen of longziekten veroorzaken. Het beste kun je het beddengoed een of twee keer per maand wassen, zodat het altijd schoon is.

Voorkom schimmelvorming in het bed - zo ontstaat er überhaupt geen schimmel

Voor veel mensen kan veelvuldig zweten 's nachts niet worden vermeden. Zelfs als we slapen, ademen we alle vloeistof uit die in de lucht circuleert en niet kan ontsnappen als het raam gesloten is.

Als u 's ochtends vaak condensatie op het raam opmerkt, moet u maatregelen nemen om de ventilatie te verbeteren:

  • Was elk item, zoals je beddengoed en lakens, een of twee keer per maand. Je kunt het matras en de topper ook beschermen tegen stof en verkleuring met een laken.
  • Zorg voor een goede ventilatie onder het bedframe. Draai de matras in het boxspringbed wekelijks om en lucht hem uit, omdat de onderbedden de luchtcirculatie kunnen blokkeren.
  • Na het opstaan ​​dient u de deken en het kussen goed te schudden. Leg pas een sprei op je bed nadat je de dekens en dekens elke dag hebt verlucht.
  • Als het mogelijk is, moet u 's nachts ventileren, zodat lucht en geur worden verwijderd. Zo blijft de luchtvochtigheid op een normaal niveau.
  • Gebruik huismiddeltjes zoals azijn, citroensap, zuiveringszout en schoonmaakmiddelen met een lage pH-waarde. Deze zijn geschikt voor het bestrijden van schimmelsporen als er vloeistoffen in het bed gemorst worden. Het effect van de applicatie zal u inspireren! Gebruik zo min mogelijk water om vlekken te verwijderen.
  • Gebruik regelmatig een stofzuiger om vuil van individuele producten te verwijderen.

Lees verder

Matratzen Topper Unterschiede: Das solltest du wissen - Luxusbetten24
Welche Seite gehört beim Topper nach oben? - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.