Topper goed wassen en drogen » stap voor stap instructies

Topper richtig waschen & trocken » Schritt für Schritt Anleitung - Luxusbetten24

Toppers voor de matrassen van boxspringbedden zorgen voor meer slaapcomfort en beschermen slaapmatten tegen vuil, zweet en mijten. De meeste toppers bestaan ​​uit een schuimkern met een afneembare hoes van katoen of synthetisch textiel met katoengehalte, waarin geurtjes en bacteriën zich moeilijk kunnen nestelen.

Als de topper op het matras regelmatig wordt gedraaid, is reinigen in de wasmachine zelden nodig. Om blijvende vlekken en verkleuringen te voorkomen en een prettige sfeer in de slaapkamer te creëren, dien je de topperhoes toch minimaal twee keer per jaar hygiënisch te wassen.

Bij het reinigen de instructies van de fabrikant in acht nemen

Voordat u na aankoop uw topperhoes gaat schoonmaken, moet u op zoek gaan naar een onderhoudslabel op de rits. Fabrikanten geven meestal belangrijke onderhoudsinstructies op het etiket met betrekking tot was- en strijktemperaturen. Ook kom je erachter of je ermee kunt gooien. Ook kun je aan het waslabel zien of de topper geschikt is voor de droger. 

Tip: Volg altijd de wasinstructies van de fabrikant, zoals de wastemperatuur, om het materiaal te beschermen en de vorm van de hoes en het schuim te behouden.

Dit is waar u op moet letten bij de verzorging van dekmatrassen

 • Verse vlekken door bloed, gemorste vloeistof of urine kunnen met een spons of borstel van de stof worden verwijderd. Grote verkleuringen en geurtjes kunnen alleen worden verwijderd door wassen in de wasmachine en goede ventilatie.
 • Matrastoppers moeten afzonderlijk worden gewassen en niet samen met kleding of lakens om de opbouw van bacteriën in de wasmachine te minimaliseren.
 • De levensduur van toppers is gemiddeld 5 jaar. Zelfs als u er goed voor zorgt en de wassymbolen volgt, moet u uw dekmatras regelmatig vervangen.
 • Om de topper en het matras te beschermen, moet je ervoor zorgen dat het beddengoed schoon is. Lakens en dekbedden moeten 2 tot 3 keer per maand worden schoongemaakt. Door uw bed regelmatig te luchten en te draaien, zorgt u voor extra frisheid en een aangename geur in bed.

Instructies voor het stap voor stap wassen van de topper

Als je je topper wilt reinigen met een wasprogramma? Geen probleem! Hieronder vertellen wij u hoe het wasproces werkt voor maximale hygiëne. Zo kunt u met een gerust hart uw matrasbeschermer verzorgen. Overigens: stof verwijderen kan ook met een stofzuiger.

1. Verwijder de bovenmatras

Conventionele toppers voor het boxspringbed worden op het bed of de matras geplaatst en vastgezet met elastiekjes. De elastische banden zijn na het verwijderen van het beddengoed eenvoudig te verwijderen. Open de ritssluiting en scheid de koudschuimkern van de hoes om te wassen. 

Let op: De schuimkern van de topper kan niet in de wasmachine worden gewassen - door hem goed te luchten in de zon of bij temperaturen onder nul kun je bacteriën in de kern van deze materialen bestrijden, terwijl de hoes wel machinaal gewassen Het wasprogramma wordt gereinigd en gedroogd.

2. Wasmachine reinigen

Afneembare hoezen voor dekmatrassen kunnen in de meeste gevallen gewassen worden op 30° tot 60° Celsius, afhankelijk van de samenstelling van het textiel. Was uw hoes nooit warmer dan aangegeven door de fabrikant. In een grote wastrommel wordt het materiaal minder belast: hoe groter de wasmachine, hoe minder wrijving er op het textiel ontstaat.

Past het formaat nauwelijks in de machine, dan dient de topper gereinigd te worden in de wasserette met een wastijd naar keuze. Hoe stof te verwijderen en meer! Hardnekkige vlekken op de matrastijk kunt u in deze behandelstap ook met de hand verwijderen. Tenzij het etiket anders aangeeft, kunt u wasmiddel met een normale hardheid gebruiken.

3. Zo kun je het product goed drogen

Niet elke topper is geschikt voor de droger, omdat het materiaal kan vervormen en knikken kan vormen. Bij twijfel moet u de topperhoes aan de lucht laten drogen. Textiel met katoengehalte droogt het snelst in ruimtes met verwarming of in de zon. Om dit te doen, hangt u de hoes eenvoudigweg over een waslijn als de luchtvochtigheid laag is en trekt u hem recht.

4. Plaats topper

Plaats de hoes pas terug op de vers geventileerde schuimkern als beide delen volledig droog zijn. Vocht in textiel of koudschuim bevordert schimmelvorming en geurtjes. Overigens: met een waterdichte doek bescherm je de bedtopper voor de toekomst en zorg je voor maximaal comfort.

Verwijder hardnekkige vlekken en vuil met de hand

Sommige beproefde huismiddeltjes zijn geschikt voor het verwijderen van verse vlekken en oude vuilranden. Daarom voorzien wij u in onze gids van informatie, zodat lelijke plekken geen probleem meer zijn. Als de schuimkern nat wordt, is handmatig werk nodig om de vlek betrouwbaar te verwijderen:

Tips en trucs voor verschillende soorten vuil

 • De beste manier om mijten te bestrijden als je allergisch bent, is door je kamer regelmatig te luchten en schoon te maken met een hete stoomreiniger.
 • Als er na het wassen zweetvlekken in de topper achterblijven, kunt u deze besproeien met verdunde azijn en na een korte inwerktijd afspoelen met schoon water. Bier gemaakt van wassoda of bakpoeder verwijdert ook hardnekkige zweetvlekken uit het textiel.
 • Als urine van dieren of mensen in de hoes of in de schuimkern terechtkomt, helpen alleen zure reinigingsmiddelen zoals citroenzuur of azijn. Om dit te doen, wordt de natte urinevlek eerst opgepakt met een papieren handdoek of handdoek. Vervolgens wordt de plek meerdere malen met het reinigingsmiddel besproeid, geventileerd en gewassen totdat er geen onaangename geuren meer merkbaar zijn.
 • Citroensap helpt ook bij Koffievlekken in de matrastopper - was de vlek met warm water en laat vervolgens een laagje citroensap op de vlek drogen om het effect te versterken. Je kunt het proces met het mengsel herhalen totdat de vlek verdwijnt.
 • Als bloedvlekken eenmaal zijn opgedroogd op de bovenklep, kunnen ze nauwelijks meer worden verwijderd, zoals de randen van urinevlekken. Verse bloedvlekken dient u onmiddellijk uit te spoelen met koud water en vervolgens dik te bestrooien met zuiveringszout (bakpoeder).
 • De stofzuigtip helpt ook bij rode wijnvlekken: was de vlek grondig met mineraalwater en bestrooi deze rijkelijk met zout. Na een paar uur kun je de vlek wegborstelen.
 • Vlekken van braaksel op de bovenklep moeten eerst worden gedroogd met keukenpapier. Vochtige resten kun je met bloem of zout van het textiel verwijderen. Het gebied wordt vervolgens besprenkeld met azijn om geuren en ziektekiemen te voorkomen. Als alleen de topper aangetast is, kunt u deze gewoon in de was doen.
 • Spermavlekken op de topperafdekking moeten altijd met koud water worden behandeld. De vervelende vlekken verdwijnen door wassen in koud water of met een vochtig washandje en afwasmiddel.
 • Het enige dat helpt tegen schimmelvlekken in de topmatras is een intensieve behandeling met azijn, gevolgd door luchten in de brandende zon. Als u de schimmel niet kunt verwijderen of uitsnijden, moet u de topper vervangen, omdat schimmelvlekken een gezondheidsrisico kunnen vormen.

Hier leest u hoeveel het schoonmaken van uw topper kan kosten.

Lees verder

Was ist ein Topper? Alle Infos, Unterschiede und Nutzen! - Luxusbetten24
Welcher Topper passt zu mir? Tolle Empfehlungen im Angebot - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.