Welke topper helpt bij rugpijn? (Alle informatie & tips)

Welcher Topper hilft bei Rückenschmerzen? (Alle Infos & Tipps) - Luxusbetten24

Hoe u uw bed opmaakt, zo liegt u: Als u 's nachts niet kunt slapen en vaak last heeft van klachten zoals rugpijn, moet u zeker nadenken over het veranderen van uw slaapoppervlak.

Met een dekmatras kunnen onrustige slapers en mensen met rugpijn hun ligcomfort aanzienlijk verbeteren. Hoe de optimale topper voor jouw bed eruit zou moeten zien, kun je gemakkelijk inschatten, zelfs zonder hem uit te proberen in een matrassenwinkel:

Hoe kunt u uw rug ondersteunen tijdens het slapen?

Slaapkussens moeten het lichaam in een ergonomische positie houden en toch zacht genoeg zijn om de gewrichten zachtjes te laten wegzakken. De wervelkolom mag tijdens het liggen niet doorzakken en moet zo recht mogelijk worden geplaatst.

Als matrassen te zacht of te hard zijn, kun je met een geschikte topper zorgen voor een betere slaapkwaliteit en ondersteuning van het lichaam. Combineer je dit met de juiste hoes, dan zorg je voor veel comfort. Zo glijdt hij niet over het matras.

Meer informatie vind je in onze gids! Daar vind je 7 tips om beter in slaap te vallen.

Tip: Ergonomisch gezien zijn mensen het gezondst als ze op hun zij liggen met de benen licht gebogen, zolang hun gewrichten maar comfortabel kunnen wegzakken. Buik- en rugslapers moeten een iets hardere ondergrond kiezen om op te slapen, om de wervelkolom te ontlasten.

Redenen voor rugpijn tijdens het liggen

 • Matras te zacht (ruggengraat zakt door)
 • Matras te hard (druk op gewrichten)
 • De basis past niet in de ligpositie
 • Het draagvermogen van de basis komt niet overeen met het lichaamsgewicht
 • De nek wordt niet ontlast door een geschikt kussen

Het juiste toppermateriaal voor verschillende slaaptypes

Een topper in de juiste afmetingen en op de beste hoogte kunt u eenvoudig met behulp van elastiekjes op uw bestaande matras plaatsen en strak vastklemmen. Toppers ter verbetering van het ligcomfort zijn dikker dan hygiënische dekmatrassen.

Je kunt er comfortabel in wegzakken en de basis past zich aan de contouren van je lichaam aan. Ze zijn meestal gemaakt van verschillende schuimmaterialen. Uw behoeften en gewicht spelen een cruciale rol bij uw keuze. Er zijn deze opties:

De meest voorkomende materialen en eigenschappen op een rij

1. Koudschuim topper (HR-schuim)

Deze matrastopper heeft de volgende voordelen:

 • Relatief stevig slaapoppervlak
 • Gemiddelde puntelasticiteit als voordeel - de buik, schouders, heupen en het bekkengebied zinken in elk gebied minder diep dan bij zachte oppervlakken
 • Hoe hoger de dichtheid, hoe meer draagvermogen per vierkante meter
 • Koudschuim topper bijzonder geschikt voor mensen met een hoog lichaamsgewicht en spieren

2. Visco-schuimtopper

Een visco-topper scoort met deze eigenschappen:

 • Visco wordt beschouwd als een zacht slaapoppervlak
 • Het schuim wordt flexibel door lichaamswarmte en past zich precies aan de vorm van het lichaam aan
 • Het materiaal is traag en reageert slechts langzaam bij beweging (geheugeneffect)
 • Geschikt voor lichtgewichten en mensen met tussenwervelschijfproblemen

3. Gelschuimtopper

De gelschuimtopper heeft deze voordelen:

 • Zachte topperpad
 • Zeer hoge puntelasticiteit
 • Hoge terugveringskracht zorgt voor een snelle aanpassing van het materiaal
 • Vooral geschikt voor onrustige slapers met tussenwervelschijf- en gewrichtspijn

4. Latextopper

De latex topper is niet zo bekend, maar combineert ook meerdere positieve factoren. Dit zijn:

 • Relatief hard slaapoppervlak
 • Toch zeer hoge puntelasticiteit en zacht liggevoel
 • Snelle aanpassing aan bewegingen
 • Latex is geschikt voor mensen met allergieën en mensen die 's nachts vaak hevig zweten

Topper tegen rugpijn voor rug- en buikslapers

Buikslapers hebben bijvoorbeeld vaak het probleem dat de lendenwervels in hun slaappositie te veel gebogen zijn. Hierdoor hebben ze vaak last van spanning. Als het lichaam bij buikligging een holle rug vormt, kan een hardere topper met een hogere dichtheid helpen.

Tegelijkertijd mag zich in rugligging geen holte vormen. Bij toppers met een hardere kern biedt de hoge puntelasticiteit de tussenwervelschijven meer slaapcomfort en voorkomt dat ze te diep wegzakken.

Als je als rugslaper of zijslaper pijn hebt in het rug- of schoudergebied, kun je het beste kiezen voor een topper die het bekken en de schoudergordel stabiliseert. Deze gebieden hebben vooral een consistente drukverlichting nodig als u op uw zij slaapt.

Dit kan ondersteund worden door verschillende ligzones en een puntelastische topper. Uw keuze moet een middelharde matrastopper zijn.

Conclusie: De topmatras is afhankelijk van de hardheidsgraad en uw slaapbehoefte

Om de juiste hardheid voor uw topper te vinden, moet u letten op uw houding en lichaamssignalen wanneer u op uw matras ligt. Bij een orthopedisch optimale ondersteuning ligt de wervelkolom in de gewenste slaappositie zo recht mogelijk.

Er wordt geen druk of spanning op de gewrichten uitgeoefend. Met een dergelijke oplossing biedt u uw lichaam ondersteuning van de wervelkolom en voorkomt u in het beste geval rugklachten. Als u vragen heeft voordat u koopt, neem dan gerust contact met ons op! Wij adviseren u graag.

Een tip: onze ergonomische kussens voor verschillende slaapgewoonten verbeteren ook uw positie in bed. Hierdoor ligt u in één lijn op het matras en voorkomt u verschillende oorzaken van rugpijn en spanning in het schoudergebied.

Bestel bij Luxusbetten24: Beste topper voor maximaal comfort

Als u op zoek bent naar de beste topper, dan vindt u deze zeker bij ons. We hebben verschillende modellen die volgens verschillende bronnen helpen tegen rugpijn. Als u vragen heeft, kunt u eenvoudig contact met ons opnemen via ons contactformulier.

Wij bieden u competent advies, zodat u het juiste ligoppervlak voor uw behoeften kunt vinden. Elk van onze producten heeft individuele voordelen voor uw gezondheid, die wij u graag uitleggen. 

Lees verder

Was kostet es, einen Topper Bezug reinigen zu lassen? - Luxusbetten24
Was ist ein Topper? Alle Infos, Unterschiede und Nutzen! - Luxusbetten24

laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.